Kako da prepoznate pregrijavanje i spasite svoj računar od vrućine?

G.S.
Kako da prepoznate pregrijavanje i spasite svoj računar od vrućine?

Elektronski uređaji sadrže više osjetljivih komponenti koje nipošto nije dobro izlagati visokim temperaturama, zato saznajte kako izgledaju "simptomi" koji će vas upozoriti na to kada se vaš računar pregrijeva.

Visoke temperature mogu da oštete vaš računar i da skrate njegov radni vijek. Zbog toga je dobro da znate kako da prepoznate kada se približavate temperaturama koje treba da izbjegavate.

Elektronski uređaji sadrže više osjetljivih komponenti koje nipošto nije dobro izlagati visokim temperaturama. Koja je optimalna radna temperatura računara i kako izgledaju "simptomi" koji će vas upozoriti na to kada se vaš računar pregrijeva, saznajte iz savjeta koje donosi sajt MakeUseOf, a prnosi portal Telegraf.

Kako računar stvara toplotu?

Toplota je prirodna nuspojava korišćenja električne energije. Najveći izvori toplote u računaru su procesor i grafička kartica, koji se zagrijevaju u radu pošto struja koja kroz njih prolazi nailazi na otpor.

Količina potrebne električne energije zavisi od operacije koju računar obavlja. Što je zadatak zahtjevniji, to je potrebno više struje. Što je više operacija koje računar obavlja ođednom, to je problem veći.

Kako prepoznati znake pregrijavanja računara?

Ako sve radi kako treba, računar se neće zagrijevati do nivoa na kome bi to moglo da ometa svakodnevno korištenje. Ali, kako ćete znati da nešto nije u redu? Jedan od uočljivijih znakova je usporavanje i/ili "smrzavanje" računara, naročito ako postane učestalo ili ako više ne možete da obavite ni najosnovnije zadatke.

Kompjuteri imaju bezbjednosni sistem koji gasi pregrijane komponente kako bi se izbjegla trajna oštećenja. U nekim situacijama zbog toga će cijeli sistem biti ugašen i neće se ponovno pokrenuti sve dok se ne rashladi u dovoljnoj mjeri. Takođe, ventilatori zaduženi za hlađenje mogu da postanu bučniji nego inače, pošto rade intenzivnije kako bi rashladili matičnu ploču i procesore, tako što izbacuju vruć vazduh, kroz odvod toplote, izvan kućišta.

Da li se računar pregrijeva ili je samo zagrijan?

Normalno je da se zvuk ventilatora čuje kada rade, pogotovo ako izlažete procesor, grafičku karticu, hard disk i druge komponente većim naporima. U računarima sa Windows operativnim sistemom možete da provjerite šta najviše opterećuje vaš procesor kada otvorite Resource Monitor. Tu aplikaciju ćete naći kada kliknete na Start i ukucate "resource monitor".

Znak za uzbunu može da bude ako su ventilatori stalno bučni, ali i ako ih ođednom više ne čujete. Naime, i kvar na ventilatoru može biti jedan od razloga zašto računar počinje da se pregrijava.

Osim kvara, do problema može doći i kada su pojedine komponente loše postavljene, kao i ako su otvori za izbacivanje toplote blokirani (nakupljenom prašinom, nekim predmetom i sl.). Temperaturu računara možete pratiti i odgovarajućom aplikacijom.

Koja je optimalna radna temperatura procesora? Računari su po pravilu konstruisani tako da najbolje funkcionišu na sobnoj temperaturi, između 20 i 26 Celzijusovih stepeni. Sve više od toga može dovesti do problema.

Radna temperatura procesora biće viša od temperature prostorije u kojoj se računar nalazi, i to je sasvim normalno. Optimalnu radnu temperaturu za vaš procesor možete naći u tehničkoj dokumentaciji računara, odnosno komponenti. Uopšteno govoreći, ne bi smjela da se pređe granica od 75 stepeni Celzijusa.

Idealno bi bilo kada bi ostala ispod 60 Celzijusa. Iznad 70 traži dodatne mjere hlađenja, dok sve iznad 80 može da ošteti kompjuter. U takvoj situaciji ga odmah isključite i pustite da se potpuno ohladi. Temperature nešto niže od 20 stepeni Celzijusa ne bi trebalo da budu problematične.

Kako održavati idealnu radnu temperaturu?

Najvažnije je da se u prostoru u kome se računar nalazi održava prihvatljiva temperatura. Ponekada je dovoljno otvoriti prozor ili postaviti ventilator uz računar. Takođe, možete ga premjestiti na drugo mjesto na kome će biti izložen nižim temperaturama i očistiti otvore za odvod toplote.

Inače, laptop je mnogo lakše rashladiti nego desktop računar, ali su oni zato češće skloni stvaranju viška toplote zbog manjih i užih otvora za odvod toplote.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana