Како да препознате прегријавање и спасите свој рачунар од врућине?

Г.С.
Како да препознате прегријавање и спасите свој рачунар од врућине?

Електронски уређаји садрже више осјетљивих компоненти које нипошто није добро излагати високим температурама, зато сазнајте како изгледају "симптоми" који ће вас упозорити на то када се ваш рачунар прегријева.

Високе температуре могу да оштете ваш рачунар и да скрате његов радни вијек. Због тога је добро да знате како да препознате када се приближавате температурама које треба да избјегавате.

Електронски уређаји садрже више осјетљивих компоненти које нипошто није добро излагати високим температурама. Која је оптимална радна температура рачунара и како изгледају "симптоми" који ће вас упозорити на то када се ваш рачунар прегријева, сазнајте из савјета које доноси сајт MakeUseOf, а прноси портал Телеграф.

Како рачунар ствара топлоту?

Топлота је природна нуспојава коришћења електричне енергије. Највећи извори топлоте у рачунару су процесор и графичка картица, који се загријевају у раду пошто струја која кроз њих пролази наилази на отпор.

Количина потребне електричне енергије зависи од операције коју рачунар обавља. Што је задатак захтјевнији, то је потребно више струје. Што је више операција које рачунар обавља ођедном, то је проблем већи.

Како препознати знаке прегријавања рачунара?

Ако све ради како треба, рачунар се неће загријевати до нивоа на коме би то могло да омета свакодневно кориштење. Али, како ћете знати да нешто није у реду? Један од уочљивијих знакова је успоравање и/или "смрзавање" рачунара, нарочито ако постане учестало или ако више не можете да обавите ни најосновније задатке.

Компјутери имају безбједносни систем који гаси прегријане компоненте како би се избјегла трајна оштећења. У неким ситуацијама због тога ће цијели систем бити угашен и неће се поновно покренути све док се не расхлади у довољној мјери. Такође, вентилатори задужени за хлађење могу да постану бучнији него иначе, пошто раде интензивније како би расхладили матичну плочу и процесоре, тако што избацују врућ ваздух, кроз одвод топлоте, изван кућишта.

Да ли се рачунар прегријева или је само загријан?

Нормално је да се звук вентилатора чује када раде, поготово ако излажете процесор, графичку картицу, хард диск и друге компоненте већим напорима. У рачунарима са Windows оперативним системом можете да провјерите шта највише оптерећује ваш процесор када отворите Resource Monitor. Ту апликацију ћете наћи када кликнете на Старт и укуцате "resource monitor".

Знак за узбуну може да буде ако су вентилатори стално бучни, али и ако их ођедном више не чујете. Наиме, и квар на вентилатору може бити један од разлога зашто рачунар почиње да се прегријава.

Осим квара, до проблема може доћи и када су поједине компоненте лоше постављене, као и ако су отвори за избацивање топлоте блокирани (накупљеном прашином, неким предметом и сл.). Температуру рачунара можете пратити и одговарајућом апликацијом.

Која је оптимална радна температура процесора? Рачунари су по правилу конструисани тако да најбоље функционишу на собној температури, између 20 и 26 Целзијусових степени. Све више од тога може довести до проблема.

Радна температура процесора биће виша од температуре просторије у којој се рачунар налази, и то је сасвим нормално. Оптималну радну температуру за ваш процесор можете наћи у техничкој документацији рачунара, односно компоненти. Уопштено говорећи, не би смјела да се пређе граница од 75 степени Целзијуса.

Идеално би било када би остала испод 60 Целзијуса. Изнад 70 тражи додатне мјере хлађења, док све изнад 80 може да оштети компјутер. У таквој ситуацији га одмах искључите и пустите да се потпуно охлади. Температуре нешто ниже од 20 степени Целзијуса не би требало да буду проблематичне.

Како одржавати идеалну радну температуру?

Најважније је да се у простору у коме се рачунар налази одржава прихватљива температура. Понекада је довољно отворити прозор или поставити вентилатор уз рачунар. Такође, можете га премјестити на друго мјесто на коме ће бити изложен нижим температурама и очистити отворе за одвод топлоте.

Иначе, лаптоп је много лакше расхладити него десктоп рачунар, али су они зато чешће склони стварању вишка топлоте због мањих и ужих отвора за одвод топлоте.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана