Evo kako poboljšati Wi-Fi signal u svom domu

GS
Foto: iStock

U današnje vrijeme, kada je pristup internetu gotovo jednako bitan kao vazduh koji dišemo, problemi poput spore veze ili slabog Wi-Fi signala mogu biti veoma frustrirajući.

Ako se čini da dobar signal dobijate samo kada ste u neposrednoj blizini svog rutera, evo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da optimizujete svoju mrežu i pojačate Wi-Fi signal u svom domu.

Provjerite brzinu internet konekcije

Prije nego što počnete kriviti Wi-Fi, uvjerite se da vaša internet konekcija funkcioniše ispravno. Povežite računar direktno sa ruterom pomoću Eternet kabla i izvršite test brzine interneta. Ako brzina koju postižete nije u skladu sa onim što je obećano u vašem paketu, obratite se svom provajderu ili razmislite o zamjeni rutera/modema.

Ažurirajte firmware rutera

Redovno održavanje rutera je ključno za poboljšanje performansi, funkcionalnosti i bezbjednosti. Provjeravajte ažuriranja firmwarea kroz administrativni interfejs svog rutera i redovno ih instalirajte.

Postavite ruter na odgovarajuće mjesto

Lokacija rutera može značajno uticati na kvalitet Wi-Fi signala. Idealno, ruter bi trebalo da bude postavljen na mjestu gd‌je su "mrtve zone" minimalne. Držite ruter na otvorenom mestu, daleko od zidova i prepreka, kako biste umanjili ometanja.

Provjerite frekvenciju rutera

Za optimalne performanse, podesite ruter na 5GHz frekvenciju ako imate dual-band ruter. Ovaj opseg pruža veće brzine i manje je podložan ometanjima. Pobrinite se da oba opsega imaju isti SSID za besprekornu komunikaciju između uređaja.

Promijenite kanal za bolju brzinu

Izbjegnite interferencije sa drugim konekcijama biranjem najmanje zagušenog kanala. Upotrebite alate kao što su command prompt ili analizator mreže da identifikujete zauzetost kanala u svom okruženju. Ručno odaberite kanal koji nudi bolje performanse, ako automatski izbor ne daje rezultate, prenosi 24sedam.

Razmotrite korišćenje uređaja za proširenje dometa ili mes Wi-Fi sistema kao dodatne opcije za unapređenje Wi-Fi signala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana