Ево како побољшати Wi-Fi сигнал у свом дому

GS
Foto: iStock

У данашње вријеме, када је приступ интернету готово једнако битан као ваздух који дишемо, проблеми попут споре везе или слабог Wi-Fi сигнала могу бити веома фрустрирајући.

Ако се чини да добар сигнал добијате само када сте у непосредној близини свог рутера, ево неколико корисних савјета који ће вам помоћи да оптимизујете своју мрежу и појачате Wi-Fi сигнал у свом дому.

Провjерите брзину интернет конекције

Прије него што почнете кривити Wi-Fi, увјерите се да ваша интернет конекција функционише исправно. Повежите рачунар директно са рутером помоћу Етернет кабла и извршите тест брзине интернета. Ако брзина коју постижете није у складу са оним што је обећано у вашем пакету, обратите се свом провајдеру или размислите о замјени рутера/модема.

Ажурирајте firmware рутера

Редовно одржавање рутера је кључно за побољшање перформанси, функционалности и безбједности. Провјеравајте ажурирања firmwarea кроз административни интерфејс свог рутера и редовно их инсталирајте.

Поставите рутер на одговарајуће мјесто

Локација рутера може значајно утицати на квалитет Wi-Fi сигнала. Идеално, рутер би требало да буде постављен на мјесту гд‌је су "мртве зоне" минималне. Држите рутер на отвореном месту, далеко од зидова и препрека, како бисте умањили ометања.

Провјерите фреквенцију рутера

За оптималне перформансе, подесите рутер на 5GHz фреквенцију ако имате дуал-банд рутер. Овај опсег пружа веће брзине и мање је подложан ометањима. Побрините се да оба опсега имају исти SSID за беспрекорну комуникацију између уређаја.

Промијените канал за бољу брзину

Избјегните интерференције са другим конекцијама бирањем најмање загушеног канала. Употребите алате као што су command промпт или анализатор мреже да идентификујете заузетост канала у свом окружењу. Ручно одаберите канал који нуди боље перформансе, ако аутоматски избор не даје резултате, преноси 24седам.

Размотрите коришћење уређаја за проширење домета или мес Wi-Fi система као додатне опције за унапређење Wi-Fi сигнала.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана