Četiri greške prilikom punjena mobilnog telefona: Zbog njih se može povećati rizik od kvara

GS
Foto: Ilustracija

Teško je zamisliti moderan život bez telefona. Korišćenje mobilnih postala je naša svakodnevica, ali se uređaji vremenom habaju i sve je veći broj oštećenja. Za duži vijek trajanja telefona potrebno je pravilno održavanje, a jedna od najvažnijih stvari jeste da znamo kako da ga pravilno punimo, kao i greške koje treba da izbjegavamo.

U nastavku su najčešće greške koje ljudi prave s telefonima i tako im skraćuju vijek trajanja:

Ostavljanje punjača u utičnici

Punjač ostavljen u utičnici ne samo da vodi do većih računa za struju, već je i vrlo opasan. Transformator oslobađa toplotu, a povećanje toplote može dovesti do požara ili kratkog spoja transformatora koji može da izazove požar.

Pražnjenje baterije do kraja pa punjenje do 100 odsto

Baterije u telefonima su napravljene na bazi litijuma i rade u ciklusima punjenja. Ako ostavite bateriju da se prazni do kraja, polako uništavate svoj uređaj. Takođe ne bi trebalo da punite bateriju do 100 odsto, a ni da ostavljate mobilni na punjaču duže od toga. Punjenje do kraja zapravo skraćuje vijek trajanja zbog određenog broja ciklusa punjenja. Uz to, ostavljanje mobilnog preko noći na punjaču vodi do većeg računa za struju, remećenja ciklusa punjenja i pregrijavanja uređaja.

Korišćenje mobilnog tokom punjenja

Pražnjenje baterije dok se puni stvara veliki pritisak na bateriju. Ako treba nešto da uradite na mobilnom, sklonite ga s punjača, a kada ste gotovi, ponovno ga stavite na punjenje, prenosi Večernji list.

Korišćenje raznih punjača

Kada kupite novi telefon, uz njega najčešće dobijate i odgovarajući punjač. Najbolje je uvijek da koristite njega, a ne druge punjače koji su vam dostupni. Jačina punjenja različita je kod svakog punjača i mobilnog pa je važno uvijek da punite odgovarajućom jačinom. Uz to, uvek je bolje da koristite utičnicu, a ne druge uređaje, poput laptopa, za punjenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana