Четири грешке приликом пуњена мобилног телефона: Због њих се може повећати ризик од квара

ГС
Foto: Илустрација

Тешко је замислити модеран живот без телефона. Коришћење мобилних постала је наша свакодневица, али се уређаји временом хабају и све је већи број оштећења. За дужи вијек трајања телефона потребно је правилно одржавање, а једна од најважнијих ствари јесте да знамо како да га правилно пунимо, као и грешке које треба да избјегавамо.

У наставку су најчешће грешке које људи праве с телефонима и тако им скраћују вијек трајања:

Остављање пуњача у утичници

Пуњач остављен у утичници не само да води до већих рачуна за струју, већ је и врло опасан. Трансформатор ослобађа топлоту, а повећање топлоте може довести до пожара или кратког споја трансформатора који може да изазове пожар.

Пражњење батерије до краја па пуњење до 100 одсто

Батерије у телефонима су направљене на бази литијума и раде у циклусима пуњења. Ако оставите батерију да се празни до краја, полако уништавате свој уређај. Такође не би требало да пуните батерију до 100 одсто, а ни да остављате мобилни на пуњачу дуже од тога. Пуњење до краја заправо скраћује вијек трајања због одређеног броја циклуса пуњења. Уз то, остављање мобилног преко ноћи на пуњачу води до већег рачуна за струју, ремећења циклуса пуњења и прегријавања уређаја.

Коришћење мобилног током пуњења

Пражњење батерије док се пуни ствара велики притисак на батерију. Ако треба нешто да урадите на мобилном, склоните га с пуњача, а када сте готови, поновно га ставите на пуњење, преноси Вечерњи лист.

Коришћење разних пуњача

Када купите нови телефон, уз њега најчешће добијате и одговарајући пуњач. Најбоље је увијек да користите њега, а не друге пуњаче који су вам доступни. Јачина пуњења различита је код сваког пуњача и мобилног па је важно увијек да пуните одговарајућом јачином. Уз то, увек је боље да користите утичницу, а не друге уређаје, попут лаптопа, за пуњење.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана