Čet botovi Gugla, Majkrosofta i OpenAI davali pogrešne informacije o EU izborima

Tanjug
Čet botovi Gugla, Majkrosofta i OpenAI davali pogrešne informacije o EU izborima

BRISEL- Čet botovi sa vještačkom inteligencijom, koje su napravili Gugl, Majkrosoft i OpenAI podijelili su neke pogrešne informacije i predstojećim izborima u Evropskoj uniji, na kojima će stotine miliona ljudi glasati, navodi se u analizi do koje je došao Politiko.

Dok je vještačka inteligencija ostala politički neutralna, davala je netačne podatke o datumu izbora i načinu na koji se glasa, navedeno je u analizi  nevladine organizacije Demokrasi riporting internešnal iz Berlina.

Dodaje se da su čet botovi takođe davali pogrešne ili nebitne linkove na Jutjubu ili su izbacivali sadržaj na japanskom.

"Nismo bili iznenađeni time što smo utvrdili pogrešne informacije o evropskim izborima, jer čet botovi su poznati po tome da izmišljaju činjenice kada daju odgovor, to je fenomen poznat kao 'halucinacija'", rekao je Mihael Mejer-Rezende, suosnivač i izvršni direktor Demokrasija.

U seriji testova sa sličnim pitanjima koje je sproveo Politiko prošle nedjelje, čet botovi su odbijali da odgovaraju ili su davali odgovore usmjeravajući korisnike da idu na sajtove institucija EU.

Mejer-Rezende je rekao da je eksperiment bio dovoljno veliki da ima reprezentativan uzorak.

Takođe je ukazao na dokaze o rizicima od takozvanih AI halucinacija, koje se često dešavaju zbog nedovoljno podataka, veza i pogrešnih pretpostavki, uoči evropskih izbora koji treba da budu održani od 6. do 9. juna, navodi Politiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana