Чет ботови Гугла, Мајкрософта и ОпенАИ давали погрешне информације о ЕУ изборима

Танјуг
Чет ботови Гугла, Мајкрософта и ОпенАИ давали погрешне информације о ЕУ изборима

БРИСЕЛ- Чет ботови са вјештачком интелигенцијом, које су направили Гугл, Мајкрософт и ОпенАИ подијелили су неке погрешне информације и предстојећим изборима у Европској унији, на којима ће стотине милиона људи гласати, наводи се у анализи до које је дошао Политико.

Док је вјештачка интелигенција остала политички неутрална, давала је нетачне податке о датуму избора и начину на који се гласа, наведено је у анализи  невладине организације Демокраси рипортинг интернешнал из Берлина.

Додаје се да су чет ботови такође давали погрешне или небитне линкове на Јутјубу или су избацивали садржај на јапанском.

"Нисмо били изненађени тиме што смо утврдили погрешне информације о европским изборима, јер чет ботови су познати по томе да измишљају чињенице када дају одговор, то је феномен познат као 'халуцинација'", рекао је Михаел Мејер-Резенде, суоснивач и извршни директор Демокрасија.

У серији тестова са сличним питањима које је спровео Политико прошле недјеље, чет ботови су одбијали да одговарају или су давали одговоре усмјеравајући кориснике да иду на сајтове институција ЕУ.

Мејер-Резенде је рекао да је експеримент био довољно велики да има репрезентативан узорак.

Такође је указао на доказе о ризицима од такозваних АИ халуцинација, које се често дешавају због недовољно података, веза и погрешних претпоставки, уочи европских избора који треба да буду одржани од 6. до 9. јуна, наводи Политико.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана