Ako koristite ove servise, na meti ste prevaranata

G.S.
Ako koristite ove servise, na meti ste prevaranata

Prevaranti češće zloupotrebljavaju pojedine brendove i industrije u odnosu na druge.

Prvi incident sa fishingom dogodio se 1994. godine, kada je tinejdžer iz Pensilvanije poslao lažne poruke tražeći od korisnika AOL-a da verifikuju svoje naloge. Oni koji su odgovorili na ove poruke otkrili su tako svoje lozinke. Trideset godina kasnije, mnogi od hiljada fišing emailova koji se šalju svakog dana oslanjaju se na istu „tehnologiju“: povjerenje u poznati brend.

Istraživanje o fišing („pecanje“) prevarama koje je sproveo Mailsuite otkrilo je da prevaranti češće zloupotrebljavaju pojedine brendove i industrije u odnosu na druge

Mailsuite je analizirao više od 1,14 miliona fišing prevara prijavljenih i verifikovanih na FišTanku od januara 2020. do marta 2024. godine i otkrio da je u 249.615 prevara korišćena taktika sa lažnim predstavljanjem kompanije ili organizacije.

Ovi prevaranti šalju lažnu poruku u ime nekog brenda tražeći da primalac što pre klikne na link ili da da lične podatke. Kada zaposleni u nekom preduzeću klikne na link u takvom emailu, može nenamjerno da instalira ransomvare na mrežu ili da prevarantima pruži informacije koje su im potrebne za pristup nalozima kompanije, prenosi B92.

Zaposleni bi trebalo da provjere svaki email koji dobiju prije nego što kliknu na link ili podijele podatke. Zato bi trebalo znati kako izgledaju fishing emailovi, kao i koje brendove i industrije prevaranti najčešće zloupotrebljavaju.

Fejsbuk/Meta je najčešće zloupotrebljavani brend u fišing prevarama. On je tokom četiri godine korišćen u oko 10.457 prijavljenih i verifikovanih prevara. Pored Fejsbuka, prevaranti vole da imitiraju Epl i Majkrosoft koji su korišćeni u 9.110 odnosno 4.518 prevara. Amazon i eBay su takođe među prvih deset, sa 8.919 i 2.080 verifikovanih izvještaja o phishingu, a i Steam je među prvih deset brendova sa 4.833 prevare od 2020. godine.

Fejsbuk kaže da fišing poruke mogu biti u rasponu od suptilnih (obavještenja o zahtevima za prijateljstvo) do fantastičnih (tvrdnje ili ponude koje zvuče previše dobro da bi bile istinite kao što je dobitak na Fejsbuk lutriji). Korisnici društvenih mreža su posebno ranjivi na emotivne poruke kao što su obavještenja da je „neko umro“ ili da su lični podaci ili podaci o njihovim pretragama možda procurili. Sa porastom broja naloga na mreži iza kojih stoji vještačka inteligencija, pokušaji phishinga na Fejsbuk i vjerovatno će postati sofisticiraniji.

Amazon tvrdi da je prošle godine ugasio 45.000 fišing veb sajtova i više od 15.000 telefonskih brojeva koji su koriščeni za prevare.

Studija je otkrila da više od 27,93% prevara sa lažnim predstavljanjem brenda uključuje IT i tehnološke brendove, a zatim banke i druge finansijske usluge (24,57%).

Fišing putem emailova se oslanja na jedan ključni element: poverenje. Prevaranti koriste reputaciju poznatih brendova kako bi prevarili žrtve da kliknu na linkove ili otkriju lične podatke. Zato budite oprezni sa svim emailovima, proverite informacije prije nego što kliknete i koristite jedinstvene i složene lozinke za sve naloge na mreži.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana