Samsungov put od ribe do telefona

Klix.ba
Samsungov put od ribe do telefona

Kada je Li Bjong Čul 1938. godine u Koreji osnovao kompaniju Samsung, ona se bavila trgovinom.

Danas je to jedan od najvećih i najprepoznatljivijih tehnoloških brendova na svijetu.

Po osnivanju ova kompanija se zvala Samsung Sanghoe, a bavila se izvozom voća, povrća i ribe. Imala je sjedište u gradu Tegu.

Naredne tri decenije proširili su posao na oblast procesuiranja hrane, tekstil, osiguranje i maloprodaju.

U svijet elektronike ušli su krajem šezdesetih godina, i promjenili ime u Samsung Elektronika, a svoj prvi televizor predstavili su u Koreji 1972. godine. Ubrzo je ovaj televizor postao uređaj kojim su se ponosili vlasnici širom svijeta.

Osnivač firme preminuo je 1987. godine, a naslijedio ga je njegov sin Li Kun He. Godinu kasnije Samsung je predstavio svoj prvi mobilni telefon SH-100.

Nezadovoljan lošim kvalitetom proizvoda i lošom slikom brenda predsjedavajući Li je 1993. godine u hotelu u Frankfurtu sazvao sastanak rukovodilaca kompanije na kojem je odlučio da pokrene pravu revoluciju.

Od do tada drugorazredne kompanije odlučio je da napravi globalno uspješnu firmu koja će parirati konkurenciji Panasoniku i Soniju. Tada je iznio svoju viziju budućnosti Samsunga, koja je ostala poznata kao "Frankfurtska deklaracija". Najpoznatiji citat iz tog govora je:

"Promjenite sve osim žene i djece".

Godinu kasnije predstavljen je prvi DRAM čip od 256 megabita, ali vlasnik i dalje nije bio zadovoljan. Naredio je da se 150.000 telefona, faks mašina i drugih uređaja zapali pred radnicima u fabrici Gumi u Južnoj Koreji.

Konačno je 2006. godine Samsung postao globalni lider na tržištu televizora. To se desilo nakon što su predstavili svoju liniju pod nazivom Bodreux. Godine 2009. predstavili su i7500, prvi android smartfon, da bi samo dvije godine kasnije postali najveći snabdjevači "pametnih" telefona na svijetu.

Ove godine predstavljen je još jedan popularni proizvod - "pametni" sat Galaxy Gear, koji se priključuje na neki od "pametnih" uređaja i omogućava primanje elektronske pošte, dijeljenje sadržaja i korištenje aplikacija koja su za njega kreirane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana