Google počinje da radi na proizvodnji robota

Tanjug
Google počinje da radi na proizvodnji robota

Kompanija Google preuzela je sedam tehnoloških kompanija u nastojanju na napravi novu generaciju robota, prenio je danas The New York Times.

Na čelu tog projekta nalazi se Endi Rubin koji je bio i šef u pravljenju softvera Android, dominantnog operativnog sistema na " pametnim" telefonima.

Njujork tajms navodi da Google roboti zasad nisu namjenjeni krajnjim potrošačima, već prije proizvodnji i distribuciji, gdje je dominantan Amazon.

Tih sedam kompanija mogu da naprave tehnologiju za pravljenje mobilnih i vještih robota, rekao je Rubin, dodajući da nastoji da pripoji još nekoliko kompanija.

Izvori upoznati s projektom navode da je cilj automatizovanje lanca isporuke od fabrike do distributera koji ispručuju robu do potrošača. New York Times navodi da je Googleov projekat realističniji od ove nedjelje objavljenog plana Amazona da robu isporučuje bespilotnim letjelicama.

Google je nedavno počeo da eksperimentiše s isporukama paketa u urbanim oblastima preko usluge Google Shopping i nastoji da automatizuje dio tog sistema.

Rubin (50) je počeo svoju inženjersku karijeru u robotici i poznat je po tome što se interesuje za pravljenje inteligentnih mašina. Prije nego što je došao u Applee radio je za njemačku kompaniju Carl Zeiss kao inženjer robotike.

Kao primjer uređaja koji ima dovoljno inteligencije, Rubin je naveo brisače na kolima koji automatski rade kada počne da pada kiša.

To je i u saglasnosti s vizijom jednog od osnivača Googlea Lerija Pejdža, koji je tvrdio da tehnologiju treba koristiti kadgod je moguće kako bi se ljudi oslobodili teških i repetitivnih zadataka.

Među kompanijama koje je Rubin doveo u Google je Schaft, tim japanskih robotičara koji su nedavno napustili tokijski univerzitet kako bi razvijali humanoidni robot ili Industrial Perception koji radi na sistemu kompjuterske percepcije i robotskih ruku za utovar i istovar kamiona.

Takođe su kupili kompaniju Bot & Dolly, proizvođača robotskih kamera koje su korišćene za specijalne efekte u filmu "Gravitacija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana