"Tojotin" novi motor koristiće zelena goriva

SRNA
"Tojotin" novi motor koristiće zelena goriva

TOKIO - Japanska "Tojota" najavila je proizvodnju novog motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, koji će koristiti zelena goriva i moći će da funkciniše u okviru hibridnog pogona sa električnim agregatom.

Tokom tročasovne prezentacije u Tokiju, automobilski gigant objavio je da će ponuditi kompaktne motore koji će koristiti goriva poput vodonika i bioetanola ili će biti upareni sa električnim agregatima sa nultom emisijom u hibridnim pogonima.

Izvršni direktor "Tojote" Kodži Sato rekao je da je "motor optimizovan za eru elektrifikacije" u nadi da će pomoći da se svijet usmjeri ka "ugljeničnoj neutralnosti", prenio je AP.

"Tojota" već ima poznati hibridni model "prijus" sa motorom na benzin i električnim agregatom.

U budućim hibridima, električni motor će postati glavna pokretačka snaga, a novi motor sa unutrašnjim sagorijevanjem biće dizajniran da preuzme manju ulogu i pomaže mu, objavila je "Tojota".

Zvaničnici japanske kompanije upozorili su da je 5,5 miliona radnih mjesta ugroženo u lancu snabdijevanja za proizvodnju vozila u Japanu, tako da iznenadni prelazak na električne automobile nije ekonomski moguć niti društveno odgovoran.

Informacije su objavljene u vrijeme kada se mnogi konkurenti u automobilskoj industriji zalažu za potpuno električna vozila.

Kina pojačava napore u razvoju baterijskih električnih vozila, a njena kompanija BID prijeti da nadmaši američku "Teslu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana