"Тојотин" нови мотор користиће зелена горива

СРНА
"Тојотин" нови мотор користиће зелена горива

ТОКИО - Јапанска "Тојота" најавила је производњу новог мотора са унутрашњим сагоријевањем, који ће користити зелена горива и моћи ће да функцинише у оквиру хибридног погона са електричним агрегатом.

Током трочасовне презентације у Токију, аутомобилски гигант објавио је да ће понудити компактне моторе који ће користити горива попут водоника и биоетанола или ће бити упарени са електричним агрегатима са нултом емисијом у хибридним погонима.

Извршни директор "Тојоте" Коџи Сато рекао је да је "мотор оптимизован за еру електрификације" у нади да ће помоћи да се свијет усмјери ка "угљеничној неутралности", пренио је АП.

"Тојота" већ има познати хибридни модел "пријус" са мотором на бензин и електричним агрегатом.

У будућим хибридима, електрични мотор ће постати главна покретачка снага, а нови мотор са унутрашњим сагоријевањем биће дизајниран да преузме мању улогу и помаже му, објавила је "Тојота".

Званичници јапанске компаније упозорили су да је 5,5 милиона радних мјеста угрожено у ланцу снабдијевања за производњу возила у Јапану, тако да изненадни прелазак на електричне аутомобиле није економски могућ нити друштвено одговоран.

Информације су објављене у вријеме када се многи конкуренти у аутомобилској индустрији залажу за потпуно електрична возила.

Кина појачава напоре у развоју батеријских електричних возила, а њена компанија БИД пријети да надмаши америчку "Теслу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана