Omiljeni automobil Srba napunio pola vijeka: Prodato je 37 miliona vozila

G.S.
Omiljeni automobil Srba napunio pola vijeka: Prodato je 37 miliona vozila

Folksvagenov najprodavaniji automobil svih vremena i najpopularniji i omiljeni automobil u Evropi, posebno na prostorima bivše Jugoslavije, puni 50 godina.

Godine 1974, 29. marta, počela je serijska proizvodnja „golfa” Mk1 u fabrici u Volfsburgu. Od tada je prodato više od 37 miliona automobila. 

Ukoliko bi se izvela računica, preko dvije hiljade ljudi je kupovalo jedan svakog dana u posljednjih pola vijeka, prenosi Bizlajf.rs

Zamjena za „bubu” prvobitno se pojavila krajem šezdesetih kada je „Porše” razvio prototip EA 266. Proizvedeno je preko 50 automobila, ali je projekat na kraju otkazan u oktobru 1971, piše portal Serbian Tajms. 

Otprilike u isto vrijeme, EA 276 je projektovan kod kuće u Volfsburgu sa prednjim pogonom i prednjim motorom. Samo jedan primjerak je napravljen, ali čak ni taj prototip nije bio u potpunosti funkcionalan. 

Projekat EA 276 je takođe napušten jer je tehnologija motora već bila zastarjela za vozilo koje je trebalo da bude globalni proizvod.

Italijan dizajnirao nasljednika bube

Pravi „golf” prije „golfa” bio je EA 337, koji je dizajnirao niko drugi do Đorđeto Đuđaro iz „Italdizajna”.

Proizvodni model je prešao sa kvadratnih na okrugle farove, dok su pokazivači pravca prebačeni sa blatobrana na prednji branik. Pored toga, kvake na vratima „golfa” Mk1 vire iz karoserije, dok na EA 337 ručice stoje u ravni sa karoserijom. Prednje staklo „golfa” nije tako ravno kao na prototipu.

Đuđaro je želio da pravougaoni farovi uđu u proizvodni model i da odraze zadnja svjetla u smislu veličine i rasporeda. Međutim, „Folksvagen” je odlučio da ide sa okruglim svjetlima jer su ona bila jeftinija za proizvodnju.

Dizajner se sjeća se da ga je „Folksvagen” zamolio da „za nas dizajnira nasljednika ‘bube’”. I da će biti zadovoljni ako „prostor u unutrašnjosti bude otprilike isti kao kod ‘bube’”.

Iako je Đuđaro dizajnirao sve od BMV-a M1 do „lotus esprija”, jednom prilikom je rekao da je „golf” „najvažniji automobil u mojoj karijeri”. Još 2008. godine kada je proslavio svoj 70. rođendan, legendarni dizajner automobila rekao je da mu je uspjeh originalnog FV „golfa” „otvorio mnoga vrata”.

Što se naziva automobila tiče, „golf” potiče od njemačke riječi Golfstrom – okeanske struje. I poslije pola vijeka „Folksvagen” još uvijek koristi isto ime za osmu generaciju svog kompaktnog automobila.

Dvojac hečbek/karavan je nedavno prošao kroz „fejslifting” sredinom ciklusa i ostaće u prodaji nekoliko godina dok potpuno električni „golf” Mk 9 ne zauzme svoje mjesto u koloni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana