Омиљени аутомобил Срба напунио пола вијека: Продато је 37 милиона возила

Г.С.
Омиљени аутомобил Срба напунио пола вијека: Продато је 37 милиона возила

Фолксвагенов најпродаванији аутомобил свих времена и најпопуларнији и омиљени аутомобил у Европи, посебно на просторима бивше Југославије, пуни 50 година.

Године 1974, 29. марта, почела је серијска производња „голфа” Мк1 у фабрици у Волфсбургу. Од тада је продато више од 37 милиона аутомобила. 

Уколико би се извела рачуница, преко двије хиљаде људи је куповало један сваког дана у посљедњих пола вијека, преноси Бизлајф.рс

Замјена за „бубу” првобитно се појавила крајем шездесетих када је „Порше” развио прототип ЕА 266. Произведено је преко 50 аутомобила, али је пројекат на крају отказан у октобру 1971, пише портал Сербиан Тајмс. 

Отприлике у исто вријеме, ЕА 276 је пројектован код куће у Волфсбургу са предњим погоном и предњим мотором. Само један примјерак је направљен, али чак ни тај прототип није био у потпуности функционалан. 

Пројекат ЕА 276 је такође напуштен јер је технологија мотора већ била застарјела за возило које је требало да буде глобални производ.

Италијан дизајнирао насљедника бубе

Прави „голф” прије „голфа” био је ЕА 337, који је дизајнирао нико други до Ђорђето Ђуђаро из „Италдизајна”.

Производни модел је прешао са квадратних на округле фарове, док су показивачи правца пребачени са блатобрана на предњи браник. Поред тога, кваке на вратима „голфа” Мк1 вире из каросерије, док на ЕА 337 ручице стоје у равни са каросеријом. Предње стакло „голфа” није тако равно као на прототипу.

Ђуђаро је желио да правоугаони фарови уђу у производни модел и да одразе задња свјетла у смислу величине и распореда. Међутим, „Фолксваген” је одлучио да иде са округлим свјетлима јер су она била јефтинија за производњу.

Дизајнер се сјећа се да га је „Фолксваген” замолио да „за нас дизајнира насљедника ‘бубе’”. И да ће бити задовољни ако „простор у унутрашњости буде отприлике исти као код ‘бубе’”.

Иако је Ђуђаро дизајнирао све од БМВ-а М1 до „лотус есприја”, једном приликом је рекао да је „голф” „најважнији аутомобил у мојој каријери”. Још 2008. године када је прославио свој 70. рођендан, легендарни дизајнер аутомобила рекао је да му је успјех оригиналног ФВ „голфа” „отворио многа врата”.

Што се назива аутомобила тиче, „голф” потиче од њемачке ријечи Голфстром – океанске струје. И послије пола вијека „Фолксваген” још увијек користи исто име за осму генерацију свог компактног аутомобила.

Двојац хечбек/караван је недавно прошао кроз „фејслифтинг” средином циклуса и остаће у продаји неколико година док потпуно електрични „голф” Мк 9 не заузме своје мјесто у колони.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана