Od katalizatora do volana: Šta se najčešće krade na automobilu i kako se zaštititi?

GS
Od katalizatora do volana: Šta se najčešće krade na automobilu i kako se zaštititi?

Čak i ako je parkiran na dobro osvijetljenom mjestu, automobil lako može da postane meta lopova. Često se kradu dijelovi automobila koji se lako skidaju, a kasnije se mogu prodati na crnom tržištu, prebaciti u inostranstvo ili koristiti za popravku drugih vozila.

Matas Buzelis, stručnjak o automobilima, navodi da su na meti lopova često dijelovi na novim automobilima, koje mogu da prodaju za više novca. Po svemu sudeći, zanima ih sve, od katalizatora do točkova, pa čak i registarskih tablica. Kako vlasnici vozila mogu da se zaštite?

Retrovizori i stakla retrovizora

Retrovizori za automobile više klase mogu koštati na stotine evra, tako da ne čudi što privlače lopove. Pošto često dolazi do oštećenja stakala u manjim saobraćajnim nezgodama, ona se lako prodaju na crnom tržištu.

Ima i vozača koji, nakon što razbiju sopstveno staklo retrovizora, odluče da uštede novac i "pozajme" ga sa drugog automobila. Osim toga, skidanje stakla na retrovizoru veoma je jednostavno i traje samo nekoliko trenutaka.

Krađa se može spriječiti graviranjem VIN broja automobila na ogledala. Takav automobil biće manje atraktivan lopovima koji će ga verovatno preskočiti.

Prednja i zadnja svjetla

U zavisnosti od modela automobila, cijena farova dostiže i nekoliko hiljada evra. Pošto su veoma traženi na tržištu polovnih dijelova, lak plijen često dovodi lopove u iskušenje. Ukradena svjetla i drugi dijelovi ne završavaju samo na oglasnim portalima – često se prebacuju u inostranstvo.

"Za skidanje farova lopovi ponekad koriste specijalne metalne makaze nanoseći ozbiljna oštećenja krilima i haubi automobila. U takvim slučajevima, vlasnici se suočavaju sa još većim gubicima", kaže Buzelis iz kompanije "carVertical".

Prema savjetima stručnjaka, graviranje VIN broja na automobilska svjetla predstavlja dodatnu mjeru predostrožnosti. Iako nije neprobojna prepreka za lopove, vjerovatnoća da zateknete automobil bez svjetla znatno opada.

Registarske tablice

Često se registarske tablice automobila kradu da bi se stavile na drugo vozilo i koristile za kriminalne aktivnosti. Prestupnici koriste ovu taktiku za izbjegavanje gradskih kamera i zavaravanje tragova kod policije, piše Mondo.

Skidanje tablica ne zahtijeva nikakav napor, pa je držanje automobila na zatvorenom parkingu ili bar na dobro osvetljenom mjestu jedini način da ga zaštitite.

Volan

Polovni volan automobila ekonomske klase može koštati desetine evra, ali volan luksuznog Porsche, BMW ili Mercedes-Benz vozila može dostizati i na hiljade evra. U Evropi se veliki broj ozbiljno oštećenih automobila uvozi iz SAD, pa je volan poprilično tražen.

Iako su brave za volan nekada bile popularne, danas predstavljaju pravu retkost. Jedini način da izbjegnete krađu volana jeste da ostavite automobil na bezbjednom mjestu.

Unutrašnja oprema

Iako se ređe kradu od svjetala ili ogledala, i delovi unutrašnjosti su prilično popularni među lopovima. Na meti lopova su obično panijeli luksuznijih automobila, koji se kasnije prevoze u inostranstvo ili prodaju radi ugradnje u oštećena vozila.

Točkovi

Auto na dizalicama ili ciglama neprolazni je klasik među lopovima. Skidanje točkova može potrajati, tako da lopovi obično biraju automobile parkirane na manje osvjetljenim mjestima.

"Automobilski točkovi su prilično poželjna stavka, tako da nije teško pronaći kupce za njih. Najpouzdaniji način da se izbjegne neprijatno jutarnje iznenađenje jeste korišćenje specijalnih sigurnosnih vijaka koji sprečavaju odvrtanje točkova uobičajenim alatima", objašnjava Buzelis.

Katalizatori

Katalizatori sadrže plemenite metale kao što su platina, paladijum i rodijum, koji su na visokoj cijeni kod trgovaca otpadnim metalima. Prodajom katalizatora lopovi mogu ostvariti zaradu od barem nekoliko stotina evra. Vlasnici Toyota i Lexus vozila treba da budu posebno oprezni, jer su ove marke najviše na meti kriminalaca.

Katalizatori ovih proizvođača imaju više plemenitih metala, što donosi bolju zaradu. A pošto Toyota i Lexus proizvode hibride, njihovi katalizatori su obično u boljem stanju nego kod automobila na benzin.

U nastojanju da se zaštite od lopova, mnogi vozači uklanjaju originalne katalizatore i ugrađuju jeftinije verzije.

Buzelis napominje da su popularni modeli višeg ranga često na meti kriminalaca, tako da treba voditi računa o mogućnosti parkiranja prilikom kupovine takvog vozila. U suprotnom, gubici poslije noćne posjete lopova mogu dostići i desetine hiljada evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana