Од катализатора до волана: Шта се најчешће краде на аутомобилу и како се заштитити?

ГС
Од катализатора до волана: Шта се најчешће краде на аутомобилу и како се заштитити?

Чак и ако је паркиран на добро освијетљеном мјесту, аутомобил лако може да постане мета лопова. Често се краду дијелови аутомобила који се лако скидају, а касније се могу продати на црном тржишту, пребацити у иностранство или користити за поправку других возила.

Матас Бузелис, стручњак о аутомобилима, наводи да су на мети лопова често дијелови на новим аутомобилима, које могу да продају за више новца. По свему судећи, занима их све, од катализатора до точкова, па чак и регистарских таблица. Како власници возила могу да се заштите?

Ретровизори и стакла ретровизора

Ретровизори за аутомобиле више класе могу коштати на стотине евра, тако да не чуди што привлаче лопове. Пошто често долази до оштећења стакала у мањим саобраћајним незгодама, она се лако продају на црном тржишту.

Има и возача који, након што разбију сопствено стакло ретровизора, одлуче да уштеде новац и "позајме" га са другог аутомобила. Осим тога, скидање стакла на ретровизору веома је једноставно и траје само неколико тренутака.

Крађа се може спријечити гравирањем ВИН броја аутомобила на огледала. Такав аутомобил биће мање атрактиван лоповима који ће га вероватно прескочити.

Предња и задња свјетла

У зависности од модела аутомобила, цијена фарова достиже и неколико хиљада евра. Пошто су веома тражени на тржишту половних дијелова, лак плијен често доводи лопове у искушење. Украдена свјетла и други дијелови не завршавају само на огласним порталима – често се пребацују у иностранство.

"За скидање фарова лопови понекад користе специјалне металне маказе наносећи озбиљна оштећења крилима и хауби аутомобила. У таквим случајевима, власници се суочавају са још већим губицима", каже Бузелис из компаније "царВертицал".

Према савјетима стручњака, гравирање ВИН броја на аутомобилска свјетла представља додатну мјеру предострожности. Иако није непробојна препрека за лопове, вјероватноћа да затекнете аутомобил без свјетла знатно опада.

Регистарске таблице

Често се регистарске таблице аутомобила краду да би се ставиле на друго возило и користиле за криминалне активности. Преступници користе ову тактику за избјегавање градских камера и заваравање трагова код полиције, пише Мондо.

Скидање таблица не захтијева никакав напор, па је држање аутомобила на затвореном паркингу или бар на добро осветљеном мјесту једини начин да га заштитите.

Волан

Половни волан аутомобила економске класе може коштати десетине евра, али волан луксузног Порсцхе, БМW или Мерцедес-Бенз возила може достизати и на хиљаде евра. У Европи се велики број озбиљно оштећених аутомобила увози из САД, па је волан поприлично тражен.

Иако су браве за волан некада биле популарне, данас представљају праву реткост. Једини начин да избјегнете крађу волана јесте да оставите аутомобил на безбједном мјесту.

Унутрашња опрема

Иако се ређе краду од свјетала или огледала, и делови унутрашњости су прилично популарни међу лоповима. На мети лопова су обично панијели луксузнијих аутомобила, који се касније превозе у иностранство или продају ради уградње у оштећена возила.

Точкови

Ауто на дизалицама или циглама непролазни је класик међу лоповима. Скидање точкова може потрајати, тако да лопови обично бирају аутомобиле паркиране на мање освјетљеним мјестима.

"Аутомобилски точкови су прилично пожељна ставка, тако да није тешко пронаćи купце за њих. Најпоузданији начин да се избјегне непријатно јутарње изненађење јесте коришћење специјалних сигурносних вијака који спречавају одвртање точкова уобичајеним алатима", објашњава Бузелис.

Катализатори

Катализатори садрже племените метале као што су платина, паладијум и родијум, који су на високој цијени код трговаца отпадним металима. Продајом катализатора лопови могу остварити зараду од барем неколико стотина евра. Власници Тоyота и Леxус возила треба да буду посебно опрезни, јер су ове марке највише на мети криминалаца.

Катализатори ових произвођача имају више племенитих метала, што доноси бољу зараду. А пошто Тоyота и Леxус производе хибриде, њихови катализатори су обично у бољем стању него код аутомобила на бензин.

У настојању да се заштите од лопова, многи возачи уклањају оригиналне катализаторе и уграђују јефтиније верзије.

Бузелис напомиње да су популарни модели вишег ранга често на мети криминалаца, тако да треба водити рачуна о могућности паркирања приликом куповине таквог возила. У супротном, губици послије ноћне посјете лопова могу достићи и десетине хиљада евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана