Lančia Fulvia 1600 HF Kompeticione je unikat koji traži novog vlasnika

GS
Lančia Fulvia 1600 HF Kompeticione je unikat koji traži novog vlasnika

Unikatna Lančia Fulvia 1600 HF Kompeticione iz 1969. godine ponuđena je na prodaju u Velikoj Britaniji.

Fulvia 1600 HF Kompeticione ima veoma interesantnu istoriju, automobil je "čedo" vozača i biznismena Alehandra De Tomasa koji je vjerovao da može "nagovoriti" Ford na kupovinu kompanije Lančia. On je smatrao da bi ga, ukoliko bi Ford kupio Lančiju, njegov prijatelj i direktor Forda Li Ajkoka postavio za direktora italijanske kompanije. Međutim, prije nego se to ostvarilo, Fiat je kupio Lančiju.

Automobil je baziran na standardnoj šasiji, ali je doživio brojne modifikacije među kojima je sklopivi i prilagodljivi stražnji spojler, brzi poklopac čepa rezervoara, prozori od pleksiglasa, zaštitni kavez i drugo, prenosi Kliks.

De Tomaso je modifikovao šasiju kako bi 1,6-litarski V4 motor mogao biti postavljen 30 mm niže, čime se poboljšao centar gravitacije vozila, a time i upravljivost. 

Stražnja osovina je zamijenjena s dva nezavisna oscilirajuća ramena, a ugrađen je i veliki aluminijski rezervoar. Automobil je čak testiran 1970. godine za potencijalno učešće na utrci 24 sata Le Mana, ali se to nije ostvarilo.

Automobil je u proteklim godinama restauriran te se pojavljivao na sajmovima. Trenutna cijena iznosi 120.000 eura.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana