Ланчиа Фулвиа 1600 ХФ Компетиционе је уникат који тражи новог власника

ГС
Ланчиа Фулвиа 1600 ХФ Компетиционе је уникат који тражи новог власника

Уникатна Ланчиа Фулвиа 1600 ХФ Компетиционе из 1969. године понуђена је на продају у Великој Британији.

Фулвиа 1600 ХФ Компетиционе има веома интересантну историју, аутомобил је "чедо" возача и бизнисмена Алехандра Де Томаса који је вјеровао да може "наговорити" Форд на куповину компаније Ланчиа. Он је сматрао да би га, уколико би Форд купио Ланчију, његов пријатељ и директор Форда Ли Ајкока поставио за директора италијанске компаније. Међутим, прије него се то остварило, Фиат је купио Ланчију.

Аутомобил је базиран на стандардној шасији, али је доживио бројне модификације међу којима је склопиви и прилагодљиви стражњи спојлер, брзи поклопац чепа резервоара, прозори од плексигласа, заштитни кавез и друго, преноси Кликс.

Де Томасо је модификовао шасију како би 1,6-литарски В4 мотор могао бити постављен 30 мм ниже, чиме се побољшао центар гравитације возила, а тиме и управљивост. 

Стражња осовина је замијењена с два независна осцилирајућа рамена, а уграђен је и велики алуминијски резервоар. Аутомобил је чак тестиран 1970. године за потенцијално учешће на утрци 24 сата Ле Мана, али се то није остварило.

Аутомобил је у протеклим годинама рестауриран те се појављивао на сајмовима. Тренутна цијена износи 120.000 еура.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана