Kineska kompanija će koristiti humanoidnog robota u proizvodnji automobila

G.S.
Kineska kompanija će koristiti humanoidnog robota u proizvodnji automobila

Proizvođači automobila su se dugo oslanjali na mašineriju kada je riječ o podizanju teškog tereta u njihovim proizvodnjim postrojenjima, no kako tehnologija napreduje, oprema dobija “pametniju” i kompleksniju formu.

Primjer je humanoidni robot razvijen u Kini, koji će izvoditi delikatne zadatke poput inspekcije, sklapanja i logistike u jednom od postrojenja za proizvodnju automobila kompanije Dongfeng.

Robot je proizvod kineske kompanije Ubtek Tenolodžiy, a naručila ga kompanija Dongfeng Liuzhou Motor, podružnica kompanije Dongfeng Motors, koja je specijalizovana za proizvodnju komercijalnih vozila u kineskoj regiji Guangsi.

Ubtekov robot je nazvan Voker S, visok je 1,7 metara te ima slične proporcije kao i prosječan ljudski radnil. U fabrici automobila će se njegova zaduženja odnositi na različite zadatke poput provjere sigurnosnih pojaseva, testiranja mehanizma zaključavanja automobila, procjene kvaliteta karoserije, sipanja ulja i lijepljenja naljepnica. Pored toga, robot će moći raditi uz drugu automatiziranu mašineriju u svrhu rukovanja složenijim scenarijima proizvodnje bez prisustva čovjeka, prenosi Kliks.

Humanoidni robot ima 41 servo zglob visokih performansi te mnoštvo naprednih senzora uključujući percepciju sile, vid i sposobnost sluha. Ove karakteristike mu omogućavaju da prati svoje okruženje te da sarađuje s ljudima i mašinerijom. Voker S koristi napredne algoritme kontrole fuzije, koji mu omogućavaju da komunicira s centralnim sistemom fabrike i prenosi podatke do centra u realnom vremenu.

Lin Čangbo, generalni direktor Donfeng Liuzgoru Motora, naglasio je da će Ubtekov humanoidni robot biti integrisan s najnovijom AI tehnologijom, kako bi radio unutar “pametne” fabrike u gradu Liuzhou. 

 

Čangbo je dodao da će Voker S proći sveobuhvatnu obuku kako bi pružio “bolja rješenja na lokacijama za inspekciju, sklapanje i logistiku”.

U ovom trenutku je nejasno koliko će se primjeraka robota Voker S koristiti u proizvodnim pogonima te da li će oni dovesti do viška radnika. 

Druge kompanije su već postavile slične robote u fabrike automobila poput Tesle i BMW-a, a viđeni su i specijalizirani robotski psi dizajnirani za različite zadatke izvan proizvodnje automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana