Кинеска компанија ће користити хуманоидног робота у производњи аутомобила

Г.С.
Кинеска компанија ће користити хуманоидног робота у производњи аутомобила

Произвођачи аутомобила су се дуго ослањали на машинерију када је ријеч о подизању тешког терета у њиховим производњим постројењима, но како технологија напредује, опрема добија “паметнију” и комплекснију форму.

Примјер је хуманоидни робот развијен у Кини, који ће изводити деликатне задатке попут инспекције, склапања и логистике у једном од постројења за производњу аутомобила компаније Донгфенг.

Робот је производ кинеске компаније Убтек Тенолоџиy, а наручила га компанија Донгфенг Лиузхоу Мотор, подружница компаније Донгфенг Моторс, која је специјализована за производњу комерцијалних возила у кинеској регији Гуангси.

Убтеков робот је назван Вокер С, висок је 1,7 метара те има сличне пропорције као и просјечан људски раднил. У фабрици аутомобила ће се његова задужења односити на различите задатке попут провјере сигурносних појасева, тестирања механизма закључавања аутомобила, процјене квалитета каросерије, сипања уља и лијепљења наљепница. Поред тога, робот ће моћи радити уз другу аутоматизирану машинерију у сврху руковања сложенијим сценаријима производње без присуства човјека, преноси Кликс.

Хуманоидни робот има 41 серво зглоб високих перформанси те мноштво напредних сензора укључујући перцепцију силе, вид и способност слуха. Ове карактеристике му омогућавају да прати своје окружење те да сарађује с људима и машинеријом. Вокер С користи напредне алгоритме контроле фузије, који му омогућавају да комуницира с централним системом фабрике и преноси податке до центра у реалном времену.

Лин Чангбо, генерални директор Донфенг Лиузгору Мотора, нагласио је да ће Убтеков хуманоидни робот бити интегрисан с најновијом АИ технологијом, како би радио унутар “паметне” фабрике у граду Лиузхоу. 

 

Чангбо је додао да ће Вокер С проћи свеобухватну обуку како би пружио “боља рјешења на локацијама за инспекцију, склапање и логистику”.

У овом тренутку је нејасно колико ће се примјерака робота Вокер С користити у производним погонима те да ли ће они довести до вишка радника. 

Друге компаније су већ поставиле сличне роботе у фабрике аутомобила попут Тесле и BMW-а, а виђени су и специјализирани роботски пси дизајнирани за различите задатке изван производње аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана