Hjundaijeva "zvijer" na vodonik stiže 2026. godine

G.S.
Hjundaijeva "zvijer" na vodonik stiže 2026. godine

Mnogo je izvještaja koji govore da Hjundai namjerava svoju modernu verziju legendarnog modela DeLorean pustiti u proizvodnju, ali tu glasine ne završavaju.

Južnokorejske novine Korea Ekonomik Dejli pišu da stiže superautomobil na vodonik i to 2026. godine, četiri godine nakon koncepta N Vision 74, prenosi Kliks.

Vodeći sportski automobil iz Hjundaija je navodno poznat interno pod kodnim imenom N74 te se razvija s pogonom na zadnje točkove. Model legalan za cestu će zapravo biti dvovratni kupe s galving podignutim vratima i karakteristikama dizajna prvog Hjundaijevog automobila, a to je Poni Kupe iz 1974. godine.

I dok koncept raspolaže sa 680 KS, produkcijski model će isporučivati najmanje 776 KS.

Pomenute novine navode da će N74 ubrzavati od 0 do 100 km/h za tri sekunde.

Vjeruje se da će N74 „napasti“ rekord na Nurburgringu u kategoriji produkcijskih automobila, što neće biti lako jer je Mercedes-AMG One „zatvorio“ krug na Zelenom paklu za samo 6 minuta i 35,183 sekunde.

Hjundaijev superautomobil će završiti puni krug na Nurburgringu dva puta prije nego ostane bez energije.

Hjundai planira proizvesti samo 200 primjeraka između 2026. i 2028. godine. Testiranje prototipa je planirano za avgust, a očekuje se da će svaki automobil koštati oko 338.000 eura.

Ideja nije nužno ostvariti profit, nego dokazati da vodon

ik može biti uzbudljiva tehnologija. Ostaje da se vidi koliko će ljudi biti spremno izdvojiti pomenuti iznos za jedan Hjundai. Kompanija je već s modelom Ioniq 5 N dokazala da električni automobili s baterijama mogu biti uzbudljivi.

Ako je vjerovati novinama, južnokorejski proizvođač želi ponoviti taj uspjeh s vozilom visokih performansi na gorive ćelije vodonika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana