Хјундаијевa "звијер" на водоник стиже 2026. године

Г.С.
Хјундаијевa "звијер" на водоник стиже 2026. године

Много је извјештаја који говоре да Хјундаи намјерава своју модерну верзију легендарног модела ДеЛореан пустити у производњу, али ту гласине не завршавају.

Јужнокорејске новине Кореа Економик Дејли пишу да стиже супераутомобил на водоник и то 2026. године, четири године након концепта Н Висион 74, преноси Кликс.

Водећи спортски аутомобил из Хјундаија је наводно познат интерно под кодним именом Н74 те се развија с погоном на задње точкове. Модел легалан за цесту ће заправо бити двовратни купе с галвинг подигнутим вратима и карактеристикама дизајна првог Хјундаијевог аутомобила, а то је Пони Купе из 1974. године.

И док концепт располаже са 680 КС, продукцијски модел ће испоручивати најмање 776 КС.

Поменуте новине наводе да ће Н74 убрзавати од 0 до 100 км/х за три секунде.

Вјерује се да ће Н74 „напасти“ рекорд на Нурбургрингу у категорији продукцијских аутомобила, што неће бити лако јер је Мерцедес-АМГ Оне „затворио“ круг на Зеленом паклу за само 6 минута и 35,183 секунде.

Хјундаијев супераутомобил ће завршити пуни круг на Нурбургрингу два пута прије него остане без енергије.

Хјундаи планира произвести само 200 примјерака између 2026. и 2028. године. Тестирање прототипа је планирано за август, а очекује се да ће сваки аутомобил коштати око 338.000 еура.

Идеја није нужно остварити профит, него доказати да водон

ик може бити узбудљива технологија. Остаје да се види колико ће људи бити спремно издвојити поменути износ за један Хјундаи. Компанија је већ с моделом Иониq 5 Н доказала да електрични аутомобили с батеријама могу бити узбудљиви.

Ако је вјеровати новинама, јужнокорејски произвођач жели поновити тај успјех с возилом високих перформанси на гориве ћелије водоника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана