Električni automobili mogu na trajekte samo pod ovim uslovima

GS
Foto: X.com

Vlasnici električnih automobila koji putuju trajektima u Grčkoj sada moraju da se pridržavaju novih pravila o napunjenosti baterija svojih vozila.

U cilju smanjenja rizika od požara, Grčka je uvela uredbu koja nalaže da baterije električnih vozila ne smiju biti napunjene više od 40% kada se ukrcavaju na trajekte.

Ministarstvo pomorske i ostrvske politike Grčke donijelo je ovu odluku kao mjeru bezbjednosti, navodi Revija HAK. Pravilo je stupilo na snagu sredinom aprila i već se primjenjuje kod glavnih trajektnih kompanija u zemlji, javlja ADAC.

Ova mjera je uvedena zbog opasnosti od požara litijum-jonskih baterija, koje mogu biti veoma teške za kontrolisanje i gašenje. Trajekti, sa velikim brojem automobila u bliskom prostoru, predstavljaju posebno rizična mjesta za ovakve incidente. Dodatni izazov predstavlja gašenje požara na vozilima dok su na moru, što čini prevenciju još važnijom, prenosi Telegraf.

Grčka se nada da će ovo novo pravilo značajno smanjiti rizik od izbijanja požara na trajektima i time povećati sigurnost svih putnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana