Crna kutija postaje obavezna u automobilima

B92
Foto: Ilustracija

Kako bi se u budućnosti rekonstruirale nesreće i analizirali sigurnosni sistemi u automobilima, nova vozila od 7. jula moraće da imaju crnu kutiju.

Uskladišteni podaci mogu da se koriste protiv vozača u slučaju sumnje na izazivanje nesreće, pa će se mnogi pitati da li ova crna kutija može da se isključi.

Crna kutija, nazvana "Event Data Recorder" (EDR), elektronski je uređaj koji bilježi određene podatke u vozilu prije, tokom i nakon nesreće, pa može pomoći u analizi.

U načelu, uskladištene informacije pripadaju vozaču ili vlasniku vozila. Teoretski, međutim, EDR podaci mogu se pregledati i tokom posjete majstoru ili tokom tehničkih pregleda.

Kako piše Motusmagazin, crna kutija u automobilima uporediva je sa onom u avionima - trajno bilježi podatke poput položaja i brzine vozila, i registruje aktivaciju sistema za pomoć u vožnji.

Da kažemo za kraj - crna kutija se ne može deaktivirati, budući da je ona vrlo složen sistem sa mnogo senzora, koji je ugrađen kao standardna oprema - zato se ne može ni naknadno ugraditi u vozilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana