Црна кутија постаје обавезна у аутомобилима

Б92
Foto: Илустрација

Како би се у будућности реконструирале несреће и анализирали сигурносни системи у аутомобилима, нова возила од 7. јула мораће да имају црну кутију.

Ускладиштени подаци могу да се користе против возача у случају сумње на изазивање несреће, па ће се многи питати да ли ова црна кутија може да се искључи.

Црна кутија, названа "Event Data Recorder" (EDR), електронски је уређај који биљежи одређене податке у возилу прије, током и након несреће, па може помоћи у анализи.

У начелу, ускладиштене информације припадају возачу или власнику возила. Теоретски, међутим, ЕДР подаци могу се прегледати и током посјете мајстору или током техничких прегледа.

Како пише Мотусмагазин, црна кутија у аутомобилима упоредива је са оном у авионима - трајно биљежи податке попут положаја и брзине возила, и региструје активацију система за помоћ у вожњи.

Да кажемо за крај - црна кутија се не може деактивирати, будући да је она врло сложен систем са много сензора, који је уграђен као стандардна опрема - зато се не може ни накнадно уградити у возило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана