Kako će odsustvo Đokovića iz Madrida uticati na ATP listu?

GS
Kako će odsustvo Đokovića iz Madrida uticati na ATP listu?

Najbolji teniser na planeti, Novak Đoković odlučio je juče da se i definitivno povuče sa Mastersa u Madridu, tako da ga ponovo nećemo gledati na šljaci u glavnom gradu Španije.

Srpski teniser nije nastupao u Madridu ni prethodne sezone, iako su ga organizatori očekivali što je bilo i više nego jasno po bilbordima i plakatima koji su se tada nalazili po gradu, tako da španska publika ni ovoga puta neće moći da uživa u majstorijama srpskog asa.

To samim tim znači da Novak neće izgubiti, niti dobiti nove bodove za ATP listu, ali se otvara prilika njegovim rivalima da potencijalno umanje razliku u odnosu na najboljeg na planeti na samom vrhu.

Đoković će i na presjeku sutra biti prvi na ATP listi
Prema sadanšnjem presjeku stvari, Novak Đoković će sutrašnji dan i novu sedmicu dočekati kao prvi na ATP listi sa 9.990 bodova, a u odnosu na aktuelnu sedmicu izgubiće 45 bodova osvojenih prošle sezone u Banjaluci kada je eliminisan od Dušana Lajovića u četvrtfinalu turnira.

Sa druge strane, njegovi rivali doživjeće još veći udar, pa će tako Janik Siner ostati bez 90 bodova i biće drugi teniser na planeti sa 8.660 bodova, dok će se na trećem mjestu naći Karlos Alkaras koji će “ispustiti” 500 osvojenih bodova iz Barselone od prošle sezone i imaće 8.145 bodova na svom saldu.

Blizu je još samo Danil Medvedev na četvrtoj poziciji, a njegovo stanje u odnosu na tekuću sedmicu ostaće nepromijenjeno i Rus će imati 7.085 poena.

Ko bi mogao najviše da profitira i sustigne Novaka u Madridu?

Interesantno je da je povlačenjem Novaka Đokovića najviše profitirao upravo Janik Siner, koji je tako prvi put u svojoj karijeri postao prvi nosilac na nekom ATP Mastersu.

I ne samo to, Italijan je takođe, baš kao i Novak, prošle sezone preskočio Madrid, tako da ima šansu da osvoji svih 1.000 bodova, ukoliko dođe do titule i da se tako približi Đokoviću na zaostatak od svega 330 poena, pošto bi u tom slučaju imao 9660 poena na listi.

Ako gledamo tradiciju, ona pak nije na strani Sinera, jer u dva dosadašnja učešća u Madridu nije uspio da prođe treću rundu. Bilo je to 2021. i 2022. godine.

Sa druge strane, Karlos Alkaras može samo da izgubi mnogo toga u Madridu, jer brani svih 1.000 osvojenih bodova, pošto je prethodne godine bio šampion poslije pobjede nad Janom Lenardom Štrufom u finalu u tri seta, piše Telegraf.

To znači da Alkaras može samo da ostane na trenutnih 8.145 bodova ili pak da sklizne nizbrdo u slučaju rane eliminacije. To će zasigurno čekati i Danil Medvedev.

Ni Rus ne brani veliki broj poena u Madridu, jer je prošle godine eliminisan od strane Aslana Karaceva već u trećem kolu, tako da bi mogao da osvoji dodatnih 950 poena u odnosu na prošlu godinu i da se popne na 8.035 bodova. Ipak, treba imati na umu da šljaka nije omiljena podloga ruskog tenisera, tako da je upitno koliko će Danil moći u Madridu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana