Misteriozna bolest napala Rafu Nadala?

G.S.
Misteriozna bolest napala Rafu Nadala?

Španski teniser Rafael Nadal u 2021. godini ne uspijeva da prikaže svoje pravo lice na terenu, jer ga je u Australiji mučila povreda leđa.

Međutim, španski mediji prenose izjave tamošnjih ljekara koji smatraju da Nadal ima problem pod stručnim nazivom Miler-Vajsova bolest.

Ona napada kosti stopala, a vremenom se širi i na druge dijelove tijela, posebno kolenam sa kojima je Nadal često kuburio.

Navodno, Nadal je za ovu bolest saznao još 2005. godine kada je imao prve manje povrede, ali mu je tada rečeno da se veći simptomi javljaju u kasnijem životnom dobu.

“Teško je zaključiti da se radi o ovoj bolesti dok je u ranoj fazi. Doktori postanu sigurni tek kada ona napreduje. Bol se pojavljuje u središnjem i zadnjem delu stopala, ti dijelovi oteknu, a bol se zatim prenosi gore, preko skočnog zgloba do koljena. Dok pacijent hoda ili trči, situacija se pogoršava'', prenose španski mediji riječi ljekara.

Zbog toga bi Nadal u finišu karijere mogao mnogo da trpi, jer će mnogo teže moći da se kreće.

Kao primjer se ističe da se ta bolest javlja kod fizičkih radnika ili kućnih pomoćnica kada ih “stignu godine”.

Postoji mogućnost ublažavanja ovih problema posebnim anatomskim patikama, specijalno dizajniranim, za čime će Španac sigurno prisegnuti.

Istina je da je Miler-Vajsova bolest nedovoljno istražena, ali se podvlači da će teško moći onako da se kreće i proklizava na terenu kao u najboljim danima.

Podsjetimo, Nadal je nedavno otkazao učešća na turnirima u Roterdamu i Akapulku i ne očekuje se na terenu prije početka sezone na njegovoj omiljenoj podlozi, šljaci, prenosi B92.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana