Siniša Kovačević pred sjednicu UO KS BiH: Male šanse da se Bosnić predomisli

Milan Zubović
Siniša Kovačević pred sjednicu UO KS BiH: Male šanse da se Bosnić predomisli

BANjALUKA - Sjednica Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH zakazana je za četvrtak od 13 časova i glavno pitanje biće rješavanje problema nastalog odlaskom selektora Vedrana Bosnića sa kormila.

Ekipa se našla u nezavidnom položaju jer bi za dvije sedmice trebalo da igra dvije kvalifikacione utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo, a njegov nasljednik još je u magli. Sasvim neočekivano Bosnić je podnio ostavku prošle sedmice da bi istog dana to učinio i nekadašnji predsjednik Saveza, a sada član UO Mirza Teletović što je produbilo krizu.

- Prevashodno će dominirati pitanje u vezi sa selektorom mada ima još mnogo drugih tačaka dnevnog reda koje je potrebno usaglasiti. Bitno je da se prvo izjasne oni koji su zakuvali cijelu ovu situaciju jer članovi UO nisu bili obaviješteni o nekim stvarima, kao i dugu koji je nastao prema selektoru Bosniću. Problem sa Muhamedom Pašalićem znali su samo generalni sekretar Amer Čolan i Mirza Teletović tako da upravo oni snose veliku odgovornost za sve ovo. Oni koji su zakuvali neka to rješavaju, ali već vidim da će sve pasti na UO koji nije bio upućen u ta dešavanja dok ujedno treba “zahvaliti” generalnom sekretaru koji je radio na svoju ruku - naglasio je član UO KS BiH Siniša Kovačević.

Problem sa Pašalićem nastao je krajem februara. Reprezentacija nije htjela da putuje u Litvaniju zbog straha od rata, ali je FIBA odbila zahtjev za odgađanje i naredila da mora igrati. Pašalić je odbio da putuje i imao je podršku Bosnića koji ga je uvrstio na posljednji spisak igrača da bi ga generalni sekretar nakon odlaska selektora izopštio iz sastava. Veliko je pitanje ko će se uopšte usuditi da preuzme ekipu koju čeka meč sa Češkom 1. jula u gostima i Bugarskom tri dana kasnije u Sarajevu.

- Iskreno se nadam da će se Bosnić predomisliti i vratiti na kormilo poslije nesporazuma koji je nastao. Dva člana UO već su razgovarala sa njim, ali cijela situacija ne izgleda baš dobro i nisam optimista po tom pitanju - rekao je Kovačević.

U slučaju da Bosnić ostane pri svom stavu plan B skoro da ne postoji.

- Teško je reći šta će biti ukoliko se Bosnić ne predomisli jer je skoro nemoguće naći rješenje u ovako kratkom roku jer se bliže utakmice kvalifikacija. Mnogi “lupaju” imena i spominju neke nerealne kandidate, a bitno je naći selektora na duže staze koji ima viziju. Veliki plus predstavlja činjenica da će reprezentacija igrati na Evropskom prvenstvu pa će mnogi željeti da se sami nametnu, ali u ovom trenutku nemamo neko ime kome bismo mogli ponuditi saradnju - dodao je Kovačević.

Raniji slučaj

Reprezentacija BiH već je imala probleme sa ostavkom selektora pred bitne utakmice. To se desilo početkom septembra 2018. godine pred četvrti kvalifikacioni prozor kada Duško Vujošević nije mogao da vodi ekipu zbog transplantacije bubrega, a njegov pomoćnik Mensur Bajramović tri dana pred utakmicu otkazao vođenje tima jer je preuzeo klub iz Azije pa je morao da otputuje. Tada je kao vatrogasac uskočio Jasmin Repeša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana