Pobratim se ne odbija - Džudisti Banjaluke idu u Rusiju

Darko Dragičević
Foto: D.Dragičević

BANjALUKA – Džudisti Banjaluke će i ove godine krenuti put Rusije i Sankt Petersburga na Međunarodni turnir koji organizuje njihov klub pobratim Turbostroitelj.

I ove godine na sjajno takmičenje krenuće osam takmičara i dva trenera, a ekspedicija će na put krenuti 30. maja. Ovo je četvrti put da džudisti Banjaluke idu na takmičenje. Prošle godine je bilo 1 300 takmičara.

-Na turnir idemo četvrti put nismo odustali od pobratima, ni kad su svi ostali klubovi zbog poznate situacije prestali da dolaze. Uz pomoć predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika idemo i ove godine i on ima veliko razumijevanje za sport. Zahvaljujemo se na tome jer imamo podršku svake godine. Obezbijedio nam je kompletan put u Rusiju koji mi sigurno sami ne bi uspjeli da pokrijemo - istakao je Zoran Ćup, predsjednik kluba.

Banjalučani su prošle godine bili jedini klub iz Evrope koji je učestvovao na turniru.

-Prošle godine niko nije došao iz Evrope osim nas. To je izuzetno kvalitetno takmičenje, svjetski kadetski kup koji je sa fantastičnom organizacijom koja je imala podršku Svjetske džudo federacije prije ovih dešavanja. Odlazimo na njihov poziv, kao što i oni dolaze na naš "Kup Stevana Markovića" koji će biti 7. oktobra ove godine. Kup Anatolija Rahnjina je 11. po redu i pod pokroviteljstvom je predsjednika Rusije Vladimira Putina koji je tu ponikao i Anatolija zove drugim ocem. Putin je nosilac osmog dana a bio je i počasni predsjednik Svjetske džudo federacije- dodao je Zoran Ćup.

Trener Dejan Ćup navodi da je prošle godine Banjaluka osvojila prvu medalju i da je to bio fantastičan uspjeh.

-Prošle godine smo osvojili medalju, a uspjeh je veliki jer je to najjači kadetski turnir na kojem smo učestvovali. Na tom takmičenju u jednoj kategoriji imate 50 do 60 takmičara samo iz Rusije, a tu su i ostale zemlje bivšeg SSSR, pa Mongolija a one su po meni jače od ostatka Evrope. Iz trećeg puta naš takmičar David Ožegović je uzeo bronzu, imao je sedam borbi i samo to pokazuje koliko je turnir jak. Na ostalim takmičenjima do medalje je četiri ili pet borbi a ovdje je svaka kategorija baš jaka, znam kako se oni spremaju vidjeli smo najavu tako da će takmičenje biti teže nego ikad- dodao je Dejan Ćup

Problem zbog prostorija

U Džudo klubu Banjaluka imaju problema sa adaptacijom prostorija koje su koristili za trening.

-U dogovoru smo sa Gradskom upravom oko naše sale na Laušu. Imali smo potop 2021. godine i rečeno nam je da će biti brzo popravljeno ali se to nije desilo doskora. Sad imao novu situaciju, pokušaj da se promijeni namjena pa smo u pregovorima sa Gradskom upravom i nadam se da ćemo pronaći rješenje, tako da o tome nećemo jer se nadamo dogovoru- dodao je Zoran Ćup.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana