Međunarodna plivačka liga startuje 17. oktobra: Stjepanović u “mjehuru” Budimpešte

G.S.
Međunarodna plivačka liga startuje 17. oktobra: Stjepanović u “mjehuru” Budimpešte

BUDIMPEŠTA - Definitivno je potvrđeno da će šest mitinga novog prestižnog takmičenja, formiranog prošle godine, Međunarodne plivačke lige, biti održani u Budimpešti od 17. oktobra do 22. novembra.

U tamošnjoj “Dunav areni”, u 25-metarskom bazenu, takmičiće se ukupno deset ekipa, DC Trajdent, Kali Kondori, Njujork Brejkersi, Los Anđeles Karent i Toronto Titani u Američkoj konferenciji, dok će Evroazijsku grupu sačinjavati Enerdži Standard, Akva Centurioni, Ajron tim, London Roar i Tokio Frog Kingsi.

Nakon prve faze ispadaju dvije ekipe, po jedna iz svake konferencije, a nakon polufinala još četiri, po dvije iz svake konferencije. Prvih pet kvalifikacionih mitinga biće na programu svakog vikenda od 17. oktobra do 15. novembra, dok su polufinala predviđena za 21. i 22. novembar. Finale Međunarodne plivačke lige biće održano sredinom decembra, još nije poznato gdje, iako se sve češće spominje Tokio. Jedini predstavnik Srbije na ovom takmičenju biće Velimir Stjepanović koji će i u Budimpeštu plivati za DC Trajdente, ekipu iz Vašingtona.

- Veoma mi je drago što je konačno potvrđeno da će se Liga održati jer je virus korona napravio mnogo problema. Prošle godine je svake sedmice drugi tim bio domaćin u svom gradu, a sada smo zbog ove situacije stacionirani na jednom mjestu - rekao je Stjepanović.

Za višestrukog prvaka Evrope problem neće praviti ni činjenica da će svi takmičari biti u karantinu više od mjesec.

- Sve to mi liči na “mjehur” u NBA ligi. Bićemo smješteni u istom hotelu, moraćemo da obavio dva testa prije ulaska u Mađarsku i dva kada stignemo u Budimpeštu i ako nalazi budu negativni dobićete dozvolu da učestvujete. Ima tu još mnogo drugih bezbjednosnih protokola, obroci će nam biti donošeni u sobe, možete da trenirate samo sa svojom ekipom i slično. Bićemo potpuno izolovani od spoljnjeg svijeta i živjećemo na relaciji bazen-hotel - istakao je Stjepanović.

Tokom 2019. godine ISL liga je bila osvježenje u svijetu plivanje.

- Prošle godine je organizacija bila sjajna, a sam format se pokazao kao pun pogodak. Bio je to spektakl i za plivače i za navijače i za ljude pored televizora. Moja ekipa nema toliko zvučnih imena, ali imamo sjajnu atmosferu i nadam se makar prolasku u drugu fazu. Što se mene tiče individualno ću plivati najverovatnije 100, 200 i 400 slobodno, kao i 200 delfin - dodao je Stjepanović.

ISL jedino takmičenje

Međunarodna plivačka liga (ISL) biće jedino takmičenje koje će 2020. godine na jednom mjestu okupiti najveće asove plivanja. Evropski šampionat u Mađarskoj, Olimpijske igre u Tokiju i Svjetsko prvenstvo u malim bazenima u Dubaiju su, zbog pandemije virusa korona, odgođeni za 2021. godinu pa će sve oči ljubitelja plivanja biti okrenute prema Budimpešti i “Dunav areni”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana