Druga etapa trke "Beograd - Banjaluka" od glavnog grada Srbije do Bijeljine: Raj za sprintere

Dejan Kondić
Druga etapa trke "Beograd - Banjaluka" od glavnog grada Srbije do Bijeljine: Raj za sprintere

BANjALUKA - Druga etapa 18. izdanja međunarodne biciklističke trke "Beograd - Banjaluka" vozi se od glavnog grada Srbije, preko Obrenovca, Pavlovića mosta (nema zaustavljanja na granici) do Bijeljine, a na programu je od 18. aprila.

Svih 25 ekipa u svom sastavu imaju momke kojima je uža specijalnost sprint i svi oni će pokušati da na stazi dugoj 140 kilometara svojim timovima obezbijede što bolju poziciju pred dvije najizazovnije etape, koje slijede dva dana kasnije. Ime grada Beograda stoji u nazivu trke i ima ogromnu simboliku za nju.

Smješten na ušću Save u Dunav, Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi i, pored Atine, najveća urbana cjelina na Balkanu. Najstariji arheološki nalazi na njegovom području sežu u peti milenijum prije nove ere. Pripadnici keltskog plemena su osnovali Singidunum u trećem vijeku prije nove ere, dok prvo pominjanje Beograda datira iz 878. godine.

Tokom njegove duge i burne istorije Beograd je osvajalo 40 armija, a 38 puta je podizan iz pepela. Glavni grad Srbije ima više od dva miliona stanovnika, ogroman saobraćajni značaj, značajno je drumsko i željezničko čvorište, a takođe i međunarodno riječno i vazdušno pristanište i telekomunikacioni centar. Prostire se na 3,6 odsto teritorije Srbije, a u njemu živi 15,8 odsto stanovništva Srbije i radi 31,2 odsto svih zaposlenih u Srbiji. U Beogradu su razvijeni značajni privredni i poljoprivredni kapaciteti, posebno metalska, metaloprerađivačka i elektronska industrija, zatim trgovina i bankarstvo.

Na širem području Beograda, Smedereva i Pančeva, na obalama Dunava, locirana je na 2.000 kvadratnih metara slobodna trgovinska zona. U Beogradu se stvara 30 odsto društvenog proizvoda Srbije. Prestonica je srpske kulture, obrazovanja i nauke.

U njemu je najveća koncentracija institucija iz oblasti nauke i umjetnosti od nacionalnog značaja. Tu je Srpska akademija nauka i umetnosti, osnovana 1886. kao Srpska kraljevska akademija; Narodna biblioteka Srbije, osnovana 1832; Narodni muzej, osnovan 1841. i Narodno pozorište, osnovano 1869.

Dodajmo i to da je grad cilj ove etape, Bijeljina, uz srpsku prestonicu i Banjaluku najviše puta bio dio karavana - 16.

Kuvalja kod Šapića

Direktor trke "Beograd - Banjaluka" Vladimir Kuvalja danas je gost prvog čovjeka srpske prestonice Aleksandra Šapića, koji je i ovaj put stao uz trku. Šapić je shvatio važnost sportske svetkovine koja ove godine slavi punoljetstvo, jer ona povezuje srpski narod sa obje strane rijeke Drine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana