Друга етапа трке "Београд - Бањалука" од главног града Србије до Бијељине: Рај за спринтере

Дејан Кондић
Друга етапа трке "Београд - Бањалука" од главног града Србије до Бијељине: Рај за спринтере

БАЊАЛУКА - Друга етапа 18. издања међународне бициклистичке трке "Београд - Бањалука" вози се од главног града Србије, преко Обреновца, Павловића моста (нема заустављања на граници) до Бијељине, а на програму је од 18. априла.

Свих 25 екипа у свом саставу имају момке којима је ужа специјалност спринт и сви они ће покушати да на стази дугој 140 километара својим тимовима обезбиједе што бољу позицију пред двије најизазовније етапе, које слиједе два дана касније. Име града Београда стоји у називу трке и има огромну симболику за њу.

Смјештен на ушћу Саве у Дунав, Београд је један од најстаријих градова у Европи и, поред Атине, највећа урбана цјелина на Балкану. Најстарији археолошки налази на његовом подручју сежу у пети миленијум прије нове ере. Припадници келтског племена су основали Сингидунум у трећем вијеку прије нове ере, док прво помињање Београда датира из 878. године.

Током његове дуге и бурне историје Београд је освајало 40 армија, а 38 пута је подизан из пепела. Главни град Србије има више од два милиона становника, огроман саобраћајни значај, значајно је друмско и жељезничко чвориште, а такође и међународно ријечно и ваздушно пристаниште и телекомуникациони центар. Простире се на 3,6 одсто територије Србије, а у њему живи 15,8 одсто становништва Србије и ради 31,2 одсто свих запослених у Србији. У Београду су развијени значајни привредни и пољопривредни капацитети, посебно металска, металопрерађивачка и електронска индустрија, затим трговина и банкарство.

На ширем подручју Београда, Смедерева и Панчева, на обалама Дунава, лоцирана је на 2.000 квадратних метара слободна трговинска зона. У Београду се ствара 30 одсто друштвеног производа Србије. Престоница је српске културе, образовања и науке.

У њему је највећа концентрација институција из области науке и умјетности од националног значаја. Ту је Српска академија наука и уметности, основана 1886. као Српска краљевска академија; Народна библиотека Србије, основана 1832; Народни музеј, основан 1841. и Народно позориште, основано 1869.

Додајмо и то да је град циљ ове етапе, Бијељина, уз српску престоницу и Бањалуку највише пута био дио каравана - 16.

Куваља код Шапића

Директор трке "Београд - Бањалука" Владимир Куваља данас је гост првог човјека српске престонице Александра Шапића, који је и овај пут стао уз трку. Шапић је схватио важност спортске светковине која ове године слави пунољетство, јер она повезује српски народ са обје стране ријеке Дрине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана