Čuvene Ćirine izjave: Od Murinja iz Travnika, do toga da Prosinečki neće postati fudbaler

GS
Čuvene Ćirine izjave: Od Murinja iz Travnika, do toga da Prosinečki neće postati fudbaler

Legendarni trener Ćiro Blažević uvijek je privlačio pažnju i nikog nije ostavljao ravnodušnim.

Blažević je ostavio dubok trag u svijetu fudbala, bio je specifičan, te je jasno, narodskim jezikom i bez uvijanja, govorio šta misli o bilo čemu i bilo kome. On je u svojoj bogatoj karijeri imao antologijske izjave, koje će se još dugo prepričavati. Često je odgovore počinjao sa „Sine moj…” što će ostati zauvijek zapamćeno, baš kao i neki pogledi na svijet koji bili tako obično rečeni, a tako tačni. 

- Imao sam poziv Ivana Stambolića da preuzmem Zvezdu, neću otkriti koje godine. Sve je bilo dogovoreno, ali su Džajić i Cvetković blokirali uz reči: Gdje će nam Hrvat biti trener?! - prisetio se Ćiro Blažević, pa dodao:

- Nije mi žao jer sam dinamovac i najdraža mi je titula ona iz 1982. godine, kada sam bio ispred Zvezde.

Čuvena njegova izjava vezana je i za Roberta Prosinečkog da nikad neće postati fudbaler.

- Ako Prosinčeki postane igrač, poješću diplomu - govorio je Ćiro Blažević.

Ćiro je znao da nasmije svojim izjavama, a ovo su samo neke od njih.

- Nema ništa bolje od novinarskog posla. Imaš vlast, piješ ljudima krv na slamku i još te plaćaju za to

- Tajna je tajna dok je slučajno ili možda ne, ne sazna Ćiro Blažević. Tada ona postaje senzacija.

Kada je Hrvatska osvojila treće mjesto na SP u Francuskoj, navijači su mu počeli skandirati “Ćiro majstore”, a on je izjavio:

- Drago mi je što više nisam homoseksualac.

Posebno mjesto u njegovom životu bile su žene.

- Lud sam za umjetničkim slikama. Volim žene i na platnu. Sine, kad sam bio mali bio sam siromašan. Sad eto nešto imam, pa se pomalo kur*im.

- Zašto žene ne komentarišu utakmice? Ne mogu muškarci toliko brzo trčati koliko mogu žene brzo pričati.

Na pitanje da li voli alkohol:

- Slabije, je*o te život, ne može ni Ćiro sve.

Čuvena je njegova izjava i o legendi Partizana Zoranu Čavi Dimitrijeviću, kad je prelazio u Dinamo.

- Nijedan Beograđanin, odgovorno to tvrdim, ni prije ni poslije njega nije bio toliko obožavan u Zagrebu kao što je to bio on. Raja mu je na tribina skandirala više nego što su to činili meni ‘82. kada sam im donio onaj dugo očekivani trofej, a već u njegovoj prvoj utakmici bacio ih je sve u delirijum.

Zašto je najbolji trener na svijetu?

- Ja kažem da sam bolji trener od Fabija Kapela. Onda me pitaju: “Kako to?” Pa da su Kapelo ili Murinjo rođeni u Travniku, došli bi do Turbeta (mjesto pored Travnika). Neka oni odu iz Travnika do vrha nogometa, ma daj.

O Batistuti pred okršaj protiv Argentine na SP-u 1998. godine

- Ni Zvone (Boban) ni ja ne bi dali Šukera za deset Batistuta. J*bo te Batistuta.”

Ćirine lekcije

Kada je otišao u Švajcarsku radio je kao čistač, a osam godina kasnije postao je selektor ove zemlje.

- Kada me jedan šovinista novinar upitao jesam li očekivao da ću od metlara postati selektor, nisam porekao da sam bio metlar iako sam tada furao Jaguara, a oblačili me kreatori. Odgovorio sam mu: Kad sam bio metlar, nisam mislio da ću biti selektor. Ja sam u to bio siguran, budalo jedna”.

Poruka mladima

Moraju znati raditi na sebi da osiguraju ono što je najvažnije jer svi kažu zdravlje. A Ćiro kaže: “Da, zdravlje... Ali, i najzdraviji čovjek bez para - gotova bolest.” Ja kad nemam para, ja sam psihički bolestan. Moraš raditi na sebi da bi mogao sebi osigurati egzistenciju. Moraš se jako truditi da bi zaradio novac.

Sedam faktora uspjeha

Postoji jedna formula sastavljena od sedam faktora: talent, motivacija, karakter, sportska inteligencija, sredina, trening i, na kraju, sreća. Svi su ti faktori važni. U mojem se slučaju socijalna motivacija pokazuje kao najveća. Prije je, možda, taj elemenat bio dovoljan, ali se nije uočavalo koliko je i sredina važna. 

Sreća i razočaranje

Nikada sreća ne može biti tako velika kad pobijediš koliko je razočarenje veliko kad izgubiš.

O talentu

Moja me majka spremala za sveštenika. Otišao sam u sjemenište, ali kada me časna oblačila, shvatio sam da to nije za mene. Otišao sam kući i rekao majci da sam se zaljubio u časnu sestru i tu je bio kraj mog svešteničkog puta. Želim reći da moraš biti talent za neke stvari i da se to ne može nametnuti.

O nacionalizmu

Ja volim sve ljude. Mrzim ove primitivce koji odlaze u ekstreme pa mrze nekoga zato što nije... To je grozno. Ja sam takav, evo ti sve, respektujem tvoje, ali nemoj dirati moje. To je u mojoj doktrini i mom odgoju. Odrastao sam s muslimanima i Srbima. Nikad nismo znali ko je ko. Nadam se da će to jednom prevagnuti kod nas jer čovjek se ne smije pozivati na primitivce koji su smatrali da mogu ubiti, a da im se ništa ne dogodi. To je strašno.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana