Sjećanje na prvog laureata, pokojnog Mirka Petričevića iz 1955. godine: Piki za nagradu saznao iz novina

Darko Pašagić
Sjećanje na prvog laureata, pokojnog Mirka Petričevića iz 1955. godine: Piki za nagradu saznao iz novina

BANjALUKA - Gospodska ulica je sinonim za Banjaluku. Upravo u toj ulici rođen je Mirko Petričević Piki, sinonim za akciju “Krajiških novina”, a sadašnjeg “Glasa Srpske”, Izbor deset najboljih sportista.

Upravo je uvaženi profesor i vrhunski gimnastičar davne 1955. godine dobio prestižnu nagradu, proglašen je za najboljeg sportistu tadašnje Bosanske Krajine. Tada je počela da se piše sportska istorija, koja ove godine doživljava pisanje svoje 65. stranice. 

A Petričevićev prvi kontakt sa gimnastikom desio se kada je imao samo šest ljeta, tačnije 1938. godine. Tada je prvi put otišao u salu Sokolskog doma i susreo se sa spravama koje su u to vrijeme bile mnogo popularnije među mladima nego danas.

Talenat u rezultate počeo je da pretače kada je otišao na studije u Beograd 1952. godine.

Srpska prestonica imala je uslove za mnogo ozbiljnije bavljenje ovim sportom, a popularni Piki za kratko vrijeme postao je kandidat za reprezentaciju Jugoslavije. Učestvovao je na brojnim takmičenjima u Evropi i bilježio odlične rezultate.

U Beogradu je dobio i ponude da nastupa za tamošnje klubove, ali je sve odbio zbog svoje Banjaluke.

Neposredno pred proglašenje za najboljeg sportistu Bosanske Krajine vratio se u svoj grad i, zanimljivo, za priznanje koje je dobio pročitao je u novinama, jer u to vrijeme nije bilo manifestacije. Pehar namijenjen najboljem dobio je tek 1962. godine, ali bez obzira na sve, ostao mu je najdraži u životu.

Iako je imao rezultat da predstavlja Jugoslaviju na Olimpijskim igrama u Melburnu 1960. godine, savez nije imao novca za odlazak gimnastičara, tako da mu se nije ispunila želja da bude učesnik najveće svjetske sportske manifestacije.

Po završetku karijere bio je profesor fizičkog u Srednjoj tehničkoj školi, gdje je proveo čitav radni vijek. Ostaće upamćen kao profesor koji je mnoge generacije izveo na pravi put, čovjek koji je organizovao sletove u Banjaluci i koji je, gdje god bi se pojavio, propagirao sport i zdrav život.

Podučavao je brojne slavne sportiste poput Jerolima Karadže, Abasa Arslanagića i niza drugih.

Ljubav prema školskom sportu pretočio je u Male olimpijske igre. Godine 2002. postao je prvi sportista u poslijeratnoj BiH koji je dobio nagradu za životno djelo.

Takođe je dobitnik brojnih priznanja i plaketa. Petričević nas je napustio 2014. godine, ali sjećanje na velikog sportsmena i džentlmena nikada neće izblijedjeti.
 

“Sportski vremeplov”

Mirko Petričević Piki ostaće upamćen i kao veliki pobornik sportskog novinarstva, a njegove emisije “Sportski vremeplov”, koje je emitovao Radio Republike Srpske, bile su rado slušane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana