PREDSTAVLjAMO ... Strahinja Erić, Smučarski savez Republike Srpske: Igre u Pekingu dokaz kvaliteta

 Dušan Repija
PREDSTAVLjAMO ... Strahinja Erić, Smučarski savez Republike Srpske: Igre u Pekingu dokaz kvaliteta

ISTOČNO SARAJEVO - Najbolji nordijac Republike Srpske i BiH ikada Strahinja Erić pamtiće ovu godinu po učešću na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, na kojima je ostario fenomenalne rezultate gledajući širu sliku.

Ipak to nije bilo dovoljno da ga Smučarski savez Republike Srpske nominuje za Izbor deset najboljih sportista, ali su odgovorni u “Glasu Srpske” u konsultacijama sa stručnim žirijem odlučili da ga naknadno uvrste na listu. Sigurni smo da je ovo ispravan potez, jer rezultati koje je momak iz Pala postigao to dokazuju. U sprintu je zauzeo 59. mjesto ostavivši iza sebe tridesetak takmičara, dok je u maratonu bio 52, što je najbolji rezultat jednog nordijca u istoriji BiH.

- Cijela sezona bila je usmjerena na Olimpijske igre i ostvarenje što boljeg rezultata. Zadovoljan sam kako je sve prošlo, jer zaostati samo 18 sekundi u sprintu za najboljim nije mala stvar. Bio sam solidan i u maratonu, iako nije moja disciplina, a ono što je najvažnije bogatiji sam za iskustvo koje će mi sigurno pomoći u daljoj karijeri. Osim Pekinga imao sam dosta međunarodnih takmičenja na kojima sam ostvario odlične rezultate - rekao je Erić.

Jedini takmičar koji ima tri balkanske medalje, od kojih jednu zlatnu, očekuje da će u tek započetoj sezoni nadmašiti dosadašnje rezultate i napraviti bar jedan korak naprijed.

- Planovi su da nastavim gdje sam stao. Da održim kontinuitet napredovanja sve do idućih Igara, koje će biti održane u Milanu i Kortini. U prošloj sezoni sam uspio da zadržim bodove i sačuvam ličnu normu za Svjetski kup i sljedeće Igre - rekao je Erić.

Cijelo ljeto proteklo je radno.

- Obavio sam vrhunske pripreme, uložio maksimum. Osjećam se spremno za ovu sezonu. Imao sam do sad četiri trke, na tri sam bio odličan. Što bi se reklo, ako se po jutru dan poznaje, biće odlično. Ali tek je početak, nigdje ne žurim i ne želim da se opterećujem velikim očekivanjima. Navikao sam da su trud i rad jedino mjerilo - zaključio je Erić.

Pobjeđuje one kod kojih trenira

Nedostatak finansija osnovni je problem za dodatni iskorak. Talentom i radom može da se nadoknadi nešto, ali je za sami svjetski vrh potrebno mnogo više ulaganja i logistike.

- Na Igrama u Pekingu pobijedio sam takmičare iz zemalja poput Ukrajine, Kazahstana, čak i Slovenije. Dovoljno je reći da kod Slovenaca idem na pripreme, a ne oni kod mene. To je velika razlika. Kada vidimo šta sve imaju, tunele, staze na svakom koraku, koliko ulažu i kakvu opremu imaju onda je moj rezultat mnogo bolji nego što piše na papiru - naglasio je Erić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana