PREDSTAVLjAMO … Strahinja Erić, kandidat Smučarskog saveza: Igre dokaz da trud nije bio uzaludan

Dejan Marić
PREDSTAVLjAMO … Strahinja Erić, kandidat Smučarskog saveza: Igre dokaz da trud nije bio uzaludan

BANjALUKA - Adut Smučarskog kluba Sarajevo - Istočno Sarajevo Strahinja Erić u 2021. godini blistao je i na domaćoj i međunarodnoj sceni, te tako zaslužio nominaciju Smučarskog saveza za tradicionalnu akciju našeg lista Izbor najboljih deset sportista Republike Srpske.

 

Erić je dominirao u Kupu BiH, kao i Prvenstvu BiH, na kraćoj i dužoj distanci. Dobru formu potvrdio je i na Balkan kupu u kojem je upisao pet pobjeda uz dva trijumfa u kvalifikacionim trkama i deset plasmana na postolje za ukupno drugo mjesto.

A kruna ne samo sezone nego i karijere bila je potvrda olimpijske vize za Peking. Erić je prije dvije godine ostvario normu, ali tada nije imao nacionalnu kvotu. Potom je u izbornoj godini još jednom potvrdio normu i u velikom stilu čekirao kartu za Igre.

- Sve je bolje i bolje. Konstantno napredujem i srećan sam zbog učinjenog u 2021. godini. Ostvarenje olimpijske norme i nastup na Igrama san su svakog sportiste. Ove godine vizu sam potvrdio rezultatom 58,62 FIS bodova, značajno boljim od norme koja iznosi 100 bodova. To mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Glavni cilj bio mi je da trasiram put ka Pekingu. Sav rad, trud i naporni treninzi nisu bili uzaludni - ocijenio je Erić.

A pošto je karta za najveću smotru sporta već čekirana, vrijeme je da izbrusi formu za nju. Igre počinju 4. februara 2022, a šampion u skijaškom trčanju već mjesec i po dana naporno radi u Italiji.

- I prilično sam zadovoljan urađenim na početku ciklusa. Inače, slabije vozim prve trke sezone, ali sam i sam sebe iznenadio u Santa Katarini. Od 110. takmičara bio sam 47, osvojivši 85 FIS bodova. To mi jedna od boljih trka u životu. Na nastupu u Švajcarskoj me stigao umor. Bio sam 45. u sprint trci, ali to je daleko od lošeg rezultata - zaključio je Erić uz konstataciju da bi rezultati bili kudikamo bolji da ima barem približne uslove kao njegovi rivali.

Fascinantni brojevi

Koliko su naporne pripreme za skijašku sezonu, potvrđuju fascinantni brojevi sa Erićevih treninga.

- Tokom jedne sedmice treniram približno 26 sati. Treninzi se pretežno sastoje od vožnje biciklom i trčanja. Ne prelazim uvijek iste dionice. Rekord u jednom biciklističkom treningu mi je pređenih 240 kilometara. Vozio sam tada, mislim, devet, devet i po sati. Trkački treninzi kreću se od 20, 30, nekada i 50 kilometara - otkrio je Erić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana