PREDSTAVLjAMO Dušan Mačkić, kandidat Kajakaškog saveza Republike Srpske: Medalja izmakla za treptaj oka

 Dušan Repija
PREDSTAVLjAMO Dušan Mačkić, kandidat Kajakaškog saveza Republike Srpske: Medalja izmakla za treptaj oka

BANjALUKA - Treći put ukupno, a drugi uzastopno kandidat Kajakaškog saveza Republike Srpske za Izbor deset najboljih sportista je Dušan Mačkić.

Godina na izmaku za mladog kajakaša bila je najuspješnija u karijeri. Pored već standardnih medalja na domaćim takmičenjima, izdvojio se uspjesima u međunarodnim okvirima. Vrhunac godine svakako je četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore, kada je na svom Vrbasu doveslao do četvrtog mjesta u disciplini K1 sprint. Više sreće, ništa drugo nedostajalo je za bronzu.

- Izmakla je za 0,03 sekunde, praktično za treptaj oka, ali šta bi... Nije se dalo ovaj put. Bio sam malo tužan poslije trke jer sam toliko želio medalju na mojoj rijeci, ali kada se glava ohladila, shvatio sam koliki je uspjeh i četvrto mjesto. Ono što je najvažnije, dobio sam još veću volju za treniranje jer sam vidio da sam toliko blizu najboljih i siguran sam da ću u budućnosti vratiti negdje ove stotinke koje su nedostajale - rekao je Mačkić.

Osim ovog rezultata, najznačajnije je svakako drugo mjesto u ukupnom plasmanu ECA Evrokupa. To takmičenje pokazalo je odlično “prolazno vrijeme” za Evropsko prvenstvo.

- Nastupio sam na sedam trka i izborio šest finala. Svih šest završio sam među deset najboljih, pa iako mi rezultat nije bio u prvom planu, vidjelo se da sam spreman za velike domete. Sve je bilo podređeno nastupu u Banjaluci - naglasio je Mačkić.

Letvica očekivanja podignuta je već za narednu godinu.

- Očekujem mnogo jer svakodnevno nastojim da popravim nedostatke i budem bolji. Čeka me nastup na seniorskom Evropskom prvenstvu u Skoplju, a zatim i Svjetsko prvenstvo do 23 godine u Češkoj. Medalja je cilj i vjerujem da mogu doći do nje - optimista je Mačkić.

Kajak nije sport od kojeg može da se živi, pa nema luksuz da mu se maksimalno posveti.

- Bavim se sopstvenim poslom pa, na sreću, mogu da iskombinujem sve obaveze, odlaske na takmičenja i slično, ali je sve to ipak dosta naporno - naglasio je Mačkić.

Svaki dan trening

Dušan Mačkić je na Vrbasu svakodnevno i ljeti i zimi bez obzira na to da li je -10 ili +40.

- Treniram bez dana pauze tokom cijele godine. Nema velike razlike da li je sezona u toku ili je završena. Imam po nekoliko dana aktivnog odmora i odmah se vraćam u trenažni ciklus. Radim dva puta dnevno, po kiši, snijegu, vjetru... Ali ne žalim se, kajak je nešto što mi je u krvi - istakao je Mačkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana