PREDSTAVLjAMO: Davor Tubić, kandidat Biciklističkog saveza Republike Srpske: Znači mi što neko prati moj rad i trud

Siniša Kotaraš
PREDSTAVLjAMO: Davor Tubić, kandidat Biciklističkog saveza Republike Srpske: Znači mi što neko prati moj rad i trud

BANjALUKA - Član banjalučkog BSK-a i reprezentativac BiH Davor Tubić ovogodišnji je prijedlog Biciklističkog saveza Republike Srpske u tradicionalnoj akciji “Glasa Srpske” Izbor deset najboljih sportista RS.

Iako je tokom godine na izmaku zbog pandemije virusa korona otkazano dosta takmičenja, ipak ih je ostalo dovoljno da ovaj iskusni takmičar ostvari rezultate dovoljno dobre da se drugu godinu zaredom nađe u konkurenciji za najboljeg sportistu Republike Srpske.

Ove godine je, između ostalog, osvojio drugo mjesto na prvenstvu BiH u drumskoj trci kao i na hronometar, te četvrto mjesto u generalnom plasmanu Premijer lige. Istovremeno, šampion je Republike Srpske u drumskom biciklizmu i vožnji na hronometar, a zauzeo je i šesto mjesto u trci za otvoreni Kup Beograda.

- Iako imam zaista mnogo iskustva, ovaj prijedlog mi dosta znači jer se vidi da sam radio nešto, i to dobro, tokom protekle godine, ali i da neko prati sav taj moj rad i trud. Za razliku od prošle godine, kada sam nastupio na Balkanijadi i mnogo više radio i trenirao, ove godine zbog poznate situacije nisam baš toliko bio na biciklu niti sam napravio svoju uobičajenu kilometražu od oko 15.000 kilometara - rekao je Tubić.

Što se tiče rezultata ove godine, Tubić kaže da je moglo i bolje, ali i da je, u svakom slučaju, zadovoljan.

- Koliko sam trenirao, zadovoljan sam. Da sam imao mogućnosti da bar malo više treniram, siguran sam da bi i rezultati bili mnogo bolji. Ovako, možda sam eventualno mogao u Beogradu da budem među tri prvoplasirana, ali ne žalim - poručio je Tubić.

Ono što je za popularnost biciklizma na ovim prostorima najznačajnije jeste tradicionalna trka “Banjaluka - Beograd” koja je iz godine u godinu sve kvalitetnija.

- Ta trka je uveliko doprinijela da se vrati popularnost biciklizma i to se osjetilo ovih nekoliko posljednjih godina. Osnovano je nekoliko novih klubova, a rasprostranjen je i rekreativni biciklizam koji je sjajna stvar kada je u pitanju zdravlje. Ta trka mi je glavni cilj i naredne godine, a nadam se da ću sa ekipom BSK-a uspjeti da odem na neku od jakih međunarodnih trka koje se održavaju u okruženju, prije svega u Sloveniji - istakao je Tubić.

Naporni treninzi

Poznato je da je biciklizam izuzetno naporan sport i da bi se sve uspjelo izdržati, i sami treninzi su takođe veoma zahtjevni.

- Treninge najčešće odrađujem na relaciji Kotor Varoš - Vlašić, što je razdaljina od 120 kilometara u oba smjera, a često znam i da produžim do Travnika, što je još 20 kilometara duže. Inače, samo na jednom treningu znamo preći i do 220 km, za šta je potrebno oko sedam i po časova, dok nijedan trening nije ispod 100 km - pojasnio je Tubić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana