Ulicama Ljubljane odjekuje tišina

Milanka Mitrić
Ulicama Ljubljane odjekuje tišina

LjUBLjANA - Slovenačka prestonica, grad Ljubljana, koja inače važi za veoma posjećenu i užurbanu evropsku destinaciju, ovih dana je prazna. U centru grada se može vidjeti tek poneki prolaznik koji se uputio na posao, u prodavnicu ili apoteku.

Kao i većina zemalja koja se bori sa epidemijom virusa korona Slovenija je preduzela sve potrebne mjere za suzbijanje širenja zaraze. Zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, tržni centri, saloni, sportske dvorane i kulturni objekti, ispričala je za “Glas Srpske” Nada Gvozdenović, koja živi i radi u Ljubljani.

Prema njenim riječima, život u slovenačkoj prestonici je usporen, a građani se trude da poštuju pravila i pridržavaju se propisanih mjera.

- Građani slobodno vrijeme provode u svojim domovima i u prirodi. Vlada blagi strah, kako od virusa tako i od cjelokupne situacije koja prijeti egzistenciji mnogih građana - dodaje Gvozdenovićeva.

Broj zaraženih virusom korona u Sloveniji i dalje raste, s tim što rast nije rapidan kao u susjednim evropskim zemljama. Do sada je oboljelo više od hiljadu osoba, a dnevno u prosjeku bude objavljeno četrdesetak novih slučajeva. Prema njenim riječima, nakon 12. marta, kada je proglašena epidemija, život građana Slovenije potpuno je promijenjen.

- Ovih dana u Ljubljani rade samo supermarketi, apoteke, pekare, pošte i banke. Većina javnih institucija kao što su Zavod za zdravstveno osiguranje, Zavod za zapošljavanje i druge institucije rade većinom elektronskim putem. Obustavljen je rad svih kulturnih i obrazovnih institucija. Nema ni sportskih manifestacija. Javni prevoz je obustavljen, rad je dozvoljen samo taksi službama - navela je Gvozdenovićeva.

Kao i u većini zemalja širom svijeta, okupljanje na javnim mjestima je zabranjeno, kao i kretanje i okupljanje u grupama većim od pet osoba.

- Uz poštovanje mjera udaljenosti dozvoljen je boravak u parkovima prirode i šumama. U supermarketima, kao i u apotekama, poštama i bankama uvedene su određene mjere zaštite, kao što su obavezna dezinfekcija ruku, nošenje rukavica i poštovanje udaljenosti između osoba. Tako je Ljubljana inače puna života odjednom utihnula, tišina odjekuje na sve strane, dok se samo još u gradskim parkovima pomalo osjeti život - priča Gvozdenovićeva.

Što se situacije u supermarketima tiče, samo u prvih nekoliko dana nakon proglašenja epidemije rafovi marketa su bili poluprazni.

- Najkritičnije je bilo za brašno i toalet papir. Nestajalo je i krompira, riže, makarona i drugih životnih namirnica. Situacija se poslije par dana smirila, tako da sada u prodavnicama možete pronaći sve što vam treba, osim kvasca, kojeg nema ni dan danas - dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana