Улицама Љубљане одјекује тишина

Миланка Митрић
Улицама Љубљане одјекује тишина

ЉУБЉАНА - Словеначка престоница, град Љубљана, која иначе важи за веома посјећену и ужурбану европску дестинацију, ових дана је празна. У центру града се може видјети тек понеки пролазник који се упутио на посао, у продавницу или апотеку.

Као и већина земаља која се бори са епидемијом вируса корона Словенија је предузела све потребне мјере за сузбијање ширења заразе. Затворени су сви угоститељски објекти, тржни центри, салони, спортске дворане и културни објекти, испричала је за “Глас Српске” Нада Гвозденовић, која живи и ради у Љубљани.

Према њеним ријечима, живот у словеначкој престоници је успорен, а грађани се труде да поштују правила и придржавају се прописаних мјера.

- Грађани слободно вријеме проводе у својим домовима и у природи. Влада благи страх, како од вируса тако и од цјелокупне ситуације која пријети егзистенцији многих грађана - додаје Гвозденовићева.

Број заражених вирусом корона у Словенији и даље расте, с тим што раст није рапидан као у сусједним европским земљама. До сада је обољело више од хиљаду особа, а дневно у просјеку буде објављено четрдесетак нових случајева. Према њеним ријечима, након 12. марта, када је проглашена епидемија, живот грађана Словеније потпуно је промијењен.

- Ових дана у Љубљани раде само супермаркети, апотеке, пекаре, поште и банке. Већина јавних институција као што су Завод за здравствено осигурање, Завод за запошљавање и друге институције раде већином електронским путем. Обустављен је рад свих културних и образовних институција. Нема ни спортских манифестација. Јавни превоз је обустављен, рад је дозвољен само такси службама - навела је Гвозденовићева.

Као и у већини земаља широм свијета, окупљање на јавним мјестима је забрањено, као и кретање и окупљање у групама већим од пет особа.

- Уз поштовање мјера удаљености дозвољен је боравак у парковима природе и шумама. У супермаркетима, као и у апотекама, поштама и банкама уведене су одређене мјере заштите, као што су обавезна дезинфекција руку, ношење рукавица и поштовање удаљености између особа. Тако је Љубљана иначе пуна живота одједном утихнула, тишина одјекује на све стране, док се само још у градским парковима помало осјети живот - прича Гвозденовићева.

Што се ситуације у супермаркетима тиче, само у првих неколико дана након проглашења епидемије рафови маркета су били полупразни.

- Најкритичније је било за брашно и тоалет папир. Нестајало је и кромпира, риже, макарона и других животних намирница. Ситуација се послије пар дана смирила, тако да сада у продавницама можете пронаћи све што вам треба, осим квасца, којег нема ни дан данас - додала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана