Stan u Beogradu kao dvije kuće pored plaže u Grčkoj

G.S.
Stan u Beogradu kao dvije kuće pored plaže u Grčkoj

Cijene kvadrata u Srbiji već tri godine unazad idu uzlaznom putanjom, što prosječnu nekretninu čini sve skupljom.

Iako ovaj trend nije zaobišao ni druge zemlje, činjenica je da za jedan stan u srpskoj prestonici danas moguće kupiti dvije kuće na moru i to pored plaže.

Na poluostrvu Halkidiki u Grčkoj, kuća od 50 kvadrata se nudi za 38.000 evra, dok se apartman na Siciliji, na 30 minuta od plaže prodaje za 28.000 evra, piše Blic.

Rast cijena i neizvijesnost na tržištu obilježili su sektor nekretnina širom svijeta u 2022. U Srbiji su osim poskupljenja stanova, znatno porasle i cijene kuća, vikendica ali i zemljišta, pa je prava retkost da se nađu oglasi po cijeni manjoj od 50.000 evra. Vrtoglave cijene dostigle su naročito nekretnine na poznatim turističkim destinacijama, odmaralištima, na planinama, blizu rijeke...

Prema oglasima na portalima za prodaju nekretnina, u inostranstvu ovaj trend važi isključivo za nove i moderne i luksuzne građevine, dok se stara gradnja uprkos dobroj lokaciji prodaje za mnogo niže iznose.

Grčka

Podaci turističkih agencija pokazuju da je Grčka iz godine u godinu najtraženija destinacija za naše turiste. Posebna tražnja je na najbližem ljetovalištu Halkidiki, jer se do njega najprije stiže.

Prema trenutnim oglasima, nekretninu od 50 kvadrata, na ovom popularnom ljetovalištu je sada moguće kupiti za 38.000 evra. Građevina ponuđena za ovu cijenu nalazi se 300 metara od plaže, a uz pomenutu cijenu ulazi parking mjesto.

Na istoj lokaciji moguće je naći i duplo skuplji ali i veći i noviji stan. Naime, prema jednom oglasu na portalu za prodaju nekretnina, stan od 70 kvadrata prodaje se za 70.000 evra. Kompleks se nalazi na poznatom ljetovalištu Kasandra. Sastoji se od dnevnog boravka, kuhinje, dvije spavaće sobe i kupatila. Ima parking, kamin, popločan pod i aluminijumsku stolariju, i kako je istaknuto u oglasu, kuća se prodaje namještena.

Italija

Činjenica je da je Italija zbog svojih plaža, ali i kulture i hrane, veoma interesantna destinacija turistima. Ipak nakon korone, nemoguće je ne primjetiti da su cijene najma u ovoj zemlji, a posebno na turističkim lokacijama znatno skočile. Zato veoma iznenađuje da je apartmane moguće kupiti mnogo povoljnije nego u Srbiji.

Apartman na 30 minuta pješke od plaže, sa jednom spavaćom sobom i kupatilom na Siciliji prodaje se za 28.000 evra. Osim što je smješten na dobroj lokaciji, blizu plaže, ono što takođe može biti veoma primamljivo, bilo da nekretninu kupujete za sebe ili za iznajmljivanje, jeste što se nalazi blizu aerodroma.

U istom poznatom ljetovalištu, nešto skuplji ali i veći apartman od 80 kvadratnih mestara, prodaje se za 40.000 evra. Ova nekretnina svakako je za porodicu jer ima 2 spavaće sobe, kupatilo i terasu. Kako se u opisu oglasa navodi, apartman se nalazi u istorijskom dijelu Raguze na centralnoj poziciji u blizini prodavnica i usluga i na nekoliko metara od trga, a ono što je najvažnije samo 30 minuta od plaže.

Hrvatska

Imajući u vidu da je Hrvatska sada članica Evropske unije, ne iznenađuje mnogo što su joj i cijene nekretnina "evropske". Ipak, u moru oglasa sa veoma visokim cijenama, moguće je pronaći i one pristupačnije za srpski budžet.

Prema jednom oglasu, apartman u Zadru, na prodaju je za 50.000 evra. Kako se u opisu oglasa navodi, studio se nalazi u prvom redu do mora i iznosi 17 kvadratnih metara. Nekretnina ima kuhinju, trpezariju i kupatilo. Prema priloženim fotografijama, može se vidjeti da je studio namješten i klimatizovan.

Apartman se nalazi u sklopu stambene zgrade, a u ovu cijenu dolazi i parking mjesto u dvorištu. Kako je vlasnik opisao u oglasu, ovo je tražena destinacija u Zadru, blizu samog grada ali i prekrasnih znamenitih mjesta i zabavnih i turističkih sadržaja.

Crna Gora

Odavno je Crna Gora najpoznatije ljetovalište za naše turiste iz više razloga. Zbog blizine, bez ikakvih uslova, kulture i jezika, ali i cijena smještaja, neki su razlozi zbog čega se srpski državljanin u sezoni odluči da ljeto provede kod komšija. Iako su posklupljenja i nekretnina pratila i ovo tržište, podaci pokazuju da je nekretninu pored plaže još uvijek moguće pronaći za pristojan iznos.

Kuća na 500 metara od mora u Baru prodaje se za 40.000 evra. Kako se u oglasu navodi, objekat je u izgradnji, pod pločom a ukupna površina građevine iznosi 120 kvadratnih metara. Plac na kome se kuća nalazi je površine 220 kvadratnih metara, a kako je vlasnik naveo i kuća i plac su uknjiženi i postoji mogućnost nadogradnje.

Uz ovu cijenu uključena je i garaža koja se nalazi u prizemlju. Ispred kuće nalazi se bazen sa vodom od 15 kubika, a tu je takođe i ljetnja kuhinja od 18 kvadratnih metara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana