Стан у Београду као двије куће поред плаже у Грчкој

Г.С.
Стан у Београду као двије куће поред плаже у Грчкој

Цијене квадрата у Србији већ три године уназад иду узлазном путањом, што просјечну некретнину чини све скупљом.

Иако овај тренд није заобишао ни друге земље, чињеница је да за један стан у српској престоници данас могуће купити двије куће на мору и то поред плаже.

На полуострву Халкидики у Грчкој, кућа од 50 квадрата се нуди за 38.000 евра, док се апартман на Сицилији, на 30 минута од плаже продаје за 28.000 евра, пише Блиц.

Раст цијена и неизвијесност на тржишту обиљежили су сектор некретнина широм свијета у 2022. У Србији су осим поскупљења станова, знатно порасле и цијене кућа, викендица али и земљишта, па је права реткост да се нађу огласи по цијени мањој од 50.000 евра. Вртоглаве цијене достигле су нарочито некретнине на познатим туристичким дестинацијама, одмаралиштима, на планинама, близу ријеке...

Према огласима на порталима за продају некретнина, у иностранству овај тренд важи искључиво за нове и модерне и луксузне грађевине, док се стара градња упркос доброј локацији продаје за много ниже износе.

Грчка

Подаци туристичких агенција показују да је Грчка из године у годину најтраженија дестинација за наше туристе. Посебна тражња је на најближем љетовалишту Халкидики, јер се до њега најприје стиже.

Према тренутним огласима, некретнину од 50 квадрата, на овом популарном љетовалишту је сада могуће купити за 38.000 евра. Грађевина понуђена за ову цијену налази се 300 метара од плаже, а уз поменуту цијену улази паркинг мјесто.

На истој локацији могуће је наћи и дупло скупљи али и већи и новији стан. Наиме, према једном огласу на порталу за продају некретнина, стан од 70 квадрата продаје се за 70.000 евра. Комплекс се налази на познатом љетовалишту Касандра. Састоји се од дневног боравка, кухиње, двије спаваће собе и купатила. Има паркинг, камин, поплочан под и алуминијумску столарију, и како је истакнуто у огласу, кућа се продаје намјештена.

Италија

Чињеница је да је Италија због својих плажа, али и културе и хране, веома интересантна дестинација туристима. Ипак након короне, немогуће је не примјетити да су цијене најма у овој земљи, а посебно на туристичким локацијама знатно скочиле. Зато веома изненађује да је апартмане могуће купити много повољније него у Србији.

Апартман на 30 минута пјешке од плаже, са једном спаваћом собом и купатилом на Сицилији продаје се за 28.000 евра. Осим што је смјештен на доброј локацији, близу плаже, оно што такође може бити веома примамљиво, било да некретнину купујете за себе или за изнајмљивање, јесте што се налази близу аеродрома.

У истом познатом љетовалишту, нешто скупљи али и већи апартман од 80 квадратних местара, продаје се за 40.000 евра. Ова некретнина свакако је за породицу јер има 2 спаваће собе, купатило и терасу. Како се у опису огласа наводи, апартман се налази у историјском дијелу Рагузе на централној позицији у близини продавница и услуга и на неколико метара од трга, а оно што је најважније само 30 минута од плаже.

Хрватска

Имајући у виду да је Хрватска сада чланица Европске уније, не изненађује много што су јој и цијене некретнина "европске". Ипак, у мору огласа са веома високим цијенама, могуће је пронаћи и оне приступачније за српски буџет.

Према једном огласу, апартман у Задру, на продају је за 50.000 евра. Како се у опису огласа наводи, студио се налази у првом реду до мора и износи 17 квадратних метара. Некретнина има кухињу, трпезарију и купатило. Према приложеним фотографијама, може се видјети да је студио намјештен и климатизован.

Апартман се налази у склопу стамбене зграде, а у ову цијену долази и паркинг мјесто у дворишту. Како је власник описао у огласу, ово је тражена дестинација у Задру, близу самог града али и прекрасних знаменитих мјеста и забавних и туристичких садржаја.

Црна Гора

Одавно је Црна Гора најпознатије љетовалиште за наше туристе из више разлога. Због близине, без икаквих услова, културе и језика, али и цијена смјештаја, неки су разлози због чега се српски држављанин у сезони одлучи да љето проведе код комшија. Иако су посклупљења и некретнина пратила и ово тржиште, подаци показују да је некретнину поред плаже још увијек могуће пронаћи за пристојан износ.

Кућа на 500 метара од мора у Бару продаје се за 40.000 евра. Како се у огласу наводи, објекат је у изградњи, под плочом а укупна површина грађевине износи 120 квадратних метара. Плац на коме се кућа налази је површине 220 квадратних метара, а како је власник навео и кућа и плац су укњижени и постоји могућност надоградње.

Уз ову цијену укључена је и гаража која се налази у приземљу. Испред куће налази се базен са водом од 15 кубика, а ту је такође и љетња кухиња од 18 квадратних метара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана