Šta pokloniti za slavu?

G.S.
Šta pokloniti za slavu?

Jedan od ključnih elemenata ovog svečanog dana su pokloni koji se tradicionalno razmjenjuju. Odabir pravog poklona za proslavu može biti divno iskustvo koje doprinosi duhovnoj i emocionalnoj vrijednosti proslave. Danas vam olakšavamo i predlažemo nekoliko ideja šta pokloniti za slavu.

Slava kao običaj je specifična za Srbe i jedina neprekinuta tradicija našeg naroda od vremena pokrštavanja do danas.

Vjeruje se da ovaj običaj datira iz vremena pokrštavanja Srba, odnosno prelaska iz mnogoboštva u hrišćansku vjeru. Naime, Srbi su kao pagani slavili kućne bogove. Svaka porodica je imala svog kućnog boga zaštitnika kome se molila, a onog dana kada su naši preci primili hrišćanstvo, umjesto tih paganskih kućnih bogova počeli su da slave hrišćanske svetitelje.

Običaj poklanjanja poklona za slavu ima duboke korene u tradiciji pravoslavnih vjernika, ali nije lako precizno odrediti tačan trenutak ili godinu kada je ovaj običaj nastao. Kako slava ima dugu istoriju, a sa njom su se vremenom razvijali i različiti običaji, uključujući i poklanjanje.

Osnovni principi poklanjanja poklona za slavu često uključuju simbole vjere, kao što su ikone, vjerski tekstovi, svijeće i drugi vjerski predmeti. Međutim, tokom vremena, ovaj običaj je evoluirao, a pokloni mogu obuhvatiti širok spektar predmeta, uključujući i lične, dekorativne ili praktične stvari.

Ideje za poklone

Izbor poklona zavisi od toga kod koga idete na slavu, odnosno u kakvom ste odnosu sa domaćinom. Na primjer, ne donose iste poklone kumovi, roditelji, bliska rodbina ili kolege.

Ipak, postoji univezalan spisak poklona koji ne varira u zavisnosti od toga kod koga ste krenuli na slavlje. Najklasičniji poklon za slavu su bombonjera, piće i kafa, ali ukoliko želite da date lični pečat:

Ikona svetitelja: Ikona svetitelja po izboru je simboličan poklon. Ikone se često postavljaju u domovima kao izraz vjere i zaštite, čineći ih idealnim darom za slavu. Ikona nije samo materijalni poklon, već i duhovni dar. Ona može poslužiti kao inspiracija za duhovni rast, podsećajući domaćina i porodicu na vrednosti vere i duhovnosti.

Vjerski literarni radovi: Biblija, molitvenici, ili verski literarni radovi mogu biti inspirativni pokloni. Knjige koje istražuju život svetitelja, pravoslavne običaje ili duhovne teme doprinose duhovnom bogatstvu porodice.

Slavski set: Ručno izrađeno posuđe za slavu, sa izgraviranim simbolima vjere, dodaje lični dodir proslavi. Ove posude mogu biti praktičan i dekorativan dodatak slavskoj trpezi.

Vinski set: Elegantni vinski set ili posebne čaše sa urezanim vjerskim motivima mogu biti prelijepi darovi za posebne trenutke tokom slave.

Zlatni privezak sa pravoslavnim motivima: Ukoliko idete kod nekog bliskog, imate želju ili mogućnosti, zlatni privjesci sa svetiteljima predstavljaju predivan poklon koji postaje trajni simbol vjere. Ovaj dar može postati porodično naslijeđe i nositi posebno značenje.

Svetosavski nakit: Nakit sa motivima Svetog Save, krsta ili drugih vjerskih simbola može biti elegantan i duhovan poklon.

Ručno izrađeni ukrasi za dom: Ukrasne vjence, svjećnjake ili druge ručno izrađene dekoracije sa vjerskim elementima dodaju toplinu domu. Ovi ukrasi mogu biti sjajan dodatak prazničnoj atmosferi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana