Шта поклонити за славу?

Г.С.
Шта поклонити за славу?

Један од кључних елемената овог свечаног дана су поклони који се традиционално размјењују. Одабир правог поклона за прославу може бити дивно искуство које доприноси духовној и емоционалној вриједности прославе. Данас вам олакшавамо и предлажемо неколико идеја шта поклонити за славу.

Слава као обичај је специфична за Србе и једина непрекинута традиција нашег народа од времена покрштавања до данас.

Вјерује се да овај обичај датира из времена покрштавања Срба, односно преласка из многобоштва у хришћанску вјеру. Наиме, Срби су као пагани славили кућне богове. Свака породица је имала свог кућног бога заштитника коме се молила, а оног дана када су наши преци примили хришћанство, умјесто тих паганских кућних богова почели су да славе хришћанске светитеље.

Обичај поклањања поклона за славу има дубоке корене у традицији православних вјерника, али није лако прецизно одредити тачан тренутак или годину када је овај обичај настао. Како слава има дугу историју, а са њом су се временом развијали и различити обичаји, укључујући и поклањање.

Основни принципи поклањања поклона за славу често укључују симболе вјере, као што су иконе, вјерски текстови, свијеће и други вјерски предмети. Међутим, током времена, овај обичај је еволуирао, а поклони могу обухватити широк спектар предмета, укључујући и личне, декоративне или практичне ствари.

Идеје за поклоне

Избор поклона зависи од тога код кога идете на славу, односно у каквом сте односу са домаћином. На примјер, не доносе исте поклоне кумови, родитељи, блиска родбина или колеге.

Ипак, постоји унивезалан списак поклона који не варира у зависности од тога код кога сте кренули на славље. Најкласичнији поклон за славу су бомбоњера, пиће и кафа, али уколико желите да дате лични печат:

Икона светитеља: Икона светитеља по избору је симболичан поклон. Иконе се често постављају у домовима као израз вјере и заштите, чинећи их идеалним даром за славу. Икона није само материјални поклон, већ и духовни дар. Она може послужити као инспирација за духовни раст, подсећајући домаћина и породицу на вредности вере и духовности.

Вјерски литерарни радови: Библија, молитвеници, или верски литерарни радови могу бити инспиративни поклони. Књиге које истражују живот светитеља, православне обичаје или духовне теме доприносе духовном богатству породице.

Славски сет: Ручно израђено посуђе за славу, са изгравираним симболима вјере, додаје лични додир прослави. Ове посуде могу бити практичан и декоративан додатак славској трпези.

Вински сет: Елегантни вински сет или посебне чаше са урезаним вјерским мотивима могу бити прелијепи дарови за посебне тренутке током славе.

Златни привезак са православним мотивима: Уколико идете код неког блиског, имате жељу или могућности, златни привјесци са светитељима представљају предиван поклон који постаје трајни симбол вјере. Овај дар може постати породично наслијеђе и носити посебно значење.

Светосавски накит: Накит са мотивима Светог Саве, крста или других вјерских симбола може бити елегантан и духован поклон.

Ручно израђени украси за дом: Украсне вјенце, свјећњаке или друге ручно израђене декорације са вјерским елементима додају топлину дому. Ови украси могу бити сјајан додатак празничној атмосфери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана