Oko čega se Novosađani najčešće svađaju na društvenim mrežama?

GS
Oko čega se Novosađani najčešće svađaju na društvenim mrežama?

Novosađani su poznati po tome da svoje mišljenje veoma često zadrže za sebe, sve dok se ne dokopaju društvenih mreža, a onda dolazi vrijeme da se sve te “emotivne kalorije“ potroše.

Konstruktivne rasprave najčešće se vode ispod objava na određenim grupama i stranicama, a sve češće i na privatnim profilima. U životu postoje neki poznati obrasci ponašanja, pa tako i Novosađani imaju određene teme oko kojih se “lako zapale”, što marketing magovi veoma često koriste da im privuku pažnju, piše novosadski portal "Gradske info".

Teme oko kojih će se Novosađani najviše “upecati” za komentarisanje su:

"Dođoši i starosađani":

Bilo da se nalazite ispod nekog recepta “supe, sosa i mesa” te se priča povede u pravcu lokalne kuhinje i navika, bilo da se radi o savjetima za dobar provod ili o ko zna kakvoj novosadskoj temi, neko će u komentarima razbiti monotoniju komentarom koji će pokrenuti čitav niz reakcija.

Taj komentar obično ostavi “starosađanin” koji je duboko ubijeđen da su za sve negativne situacije u gradu odgovorni jedino i isključivo „dođoši“! Zbog „dođoša“ je danas teško “smuvati” djevojku (sve su oni pokupili), zbog „dođoša“ se izgubila kultura parkiranja na odgovarajućim mestima, zbog „dođoša“ je gužva u saobraćaju, zbog „dođoša“ ovo, zbog „dođoša“ ono…

U nekom momentu, ove najčešće suptilno upakovane napade primijetiće i druga strana, te će uzvratiti istom mjerom govoreći kako “starosađani” misle da su “viša rasa”. I eto tako, niotkuda, povešće se rasprava o tome ko su to istinski Novosađani.

Parkiranje:

U prvom činu sukobe se dvije struje. Vozači koji se žale da nema dovoljno parkinga u gradu i ekolozi koji se žale da je izgradnja velikog broja parking mjesta direktan udar na ekologiju. U drugom činu se nekako uvijek dođe do Beograđana i njihove bahate vožnje, dok se u trećem svečana završnica ove drame obično okonča svakojakim uvredama i prijetnjama kako će određeni vozači svoja kola sutradan pronaći u ne tako reprezentativnom stanju.

Ova problematika svakako najviše pogađa one koji automobilima dolaze u centar, zbog čega će Novi Sad uskoro dobiti i 4 nove podzemne garaže koje će dijelom rešiti ovaj problem.

Nesavjesni poslodavci:

Što se ovog dijela svađa na društvenim mrežama tiče, bijes ponekad možemo i da razumijemo. Neki privatnici se zaista trude da omalovažavaju druge, te da principom “leba bez motike” na tuđim leđima grade svoje imperije. Tako je nedavno u Fejsbuk grupi “Poslovi Novi Sad” objavljena potražnja za radnike u određenoj pekari, sa uslovima koji su bili veoma oskudni. Ova objava izazvala je gomilu komentara, a ono što se najčešće ponavljalo, ako izuzmemo psovke, jeste “za te pare radi sam”.

Naravno, uvijek se na raspravi nađu i druge teme koje su aktuelne na društvenoj agendi, dovoljno je da se samo zavrti priča oko nečega i svi će hrabro stati iza svojih tastatura u prve redove odbrane svojih stavova. Istina, ne bi to bilo ništa loše, da smo jednako vični branjenju istih i kada nam je otkriven javni identitet, a ne samo kada se krijemo iza lažnih profila instruirani da dižemo svijest narodu kako nam je loše jer ćemo od toga profitirati. Ipak, nezadovoljstvo je ono što je danas najviše “IN”.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana