Obnovljena Zindan kapija Beogradske tvrđave otvorena za posjetioce

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Zindan kapija Beogradske tvrđave danas je, nakon dve godine rekonstrukcije, otvorena za posjetioce.

Izgrađena je sredinom 15 vijeka i tada je bila jedini ulaz u grad, a od danas je uz podršku krovne asocijacije proizvođača rukotvorina iz cijele Srbije „Etno mreža“ i udruženja za očuvanje starih zanata i vještina „Beli orlovi“ zvanično otvorena za građane.

„Danas je otvoren jedan od najvećih simbola Beogradske tvrđave i grada Beograda. Radovi na Zindan kapiji bili su veoma kompleksni i zahtevni. Zindan kapija je sa svoje dve okrugle kule zvanično završena. Ona je od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i jedan od temeljnih monumenata naše kulture“, rekao je v.d. direktor Beogradske tvrđave Nemanja Šegrt i najavio rekonstrukciju Vidin kapije u donjem gradu kompleksa tvrđave.

Direktorka Etno mreže i NALED-a Voleta Jovanović izrazila je zadovoljstvo zbog rekonstruisanog prostora koji je „jedan od simbola Beograda i Srbije“.

„Kroz ovakav prostor postajemo deo turističke mape. Zahvaljujemo se Beogradskoj tvrđavi, gradu Beogradu i brojnim institucijama koji su nam pomogli, ali ističemo posebnu zahvalnost ministru Vesiću koji nam je pružio podršku u radu“, dodala je Jovanović.

Predstavnik udruženja „Beli orlovi“ Vladimir Blagojević rekao je da to udruženje postoji već 15 godina i da kroz brojne radionice podržava očuvanje kulturne baštine Srbije.

„Na ovaj način pustićemo u svetski etar priču o našem srpskom srednjem veku. Ne o bajkama, već o stvarnim istorijskim pričama“, dodao je Blagojević.

Za posjetioce je otvoren i izložbeni prostor udruženja koji će kroz postavku oklopa, oružja i brojnih eksponata podržati ideju da se Zindan kapija ucrta na mapu turističkih ruta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana