Обновљена Зиндан капија Београдске тврђаве отворена за посјетиоце

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Зиндан капија Београдске тврђаве данас је, након две године реконструкције, отворена за посјетиоце.

Изграђена је средином 15 вијека и тада је била једини улаз у град, а од данас је уз подршку кровне асоцијације произвођача рукотворина из цијеле Србије „Етно мрежа“ и удруженја за очуванје старих заната и вјештина „Бели орлови“ званично отворена за грађане.

„Данас је отворен један од највећих симбола Београдске тврђаве и града Београда. Радови на Зиндан капији били су веома комплексни и захтевни. Зиндан капија је са своје две округле куле званично завршена. Она је од изузетног значаја за Републику Србију и један од темелјних монумената наше културе“, рекао је в.д. директор Београдске тврђаве Немања Шегрт и најавио реконструкцију Видин капије у доњем граду комплекса тврђаве.

Директорка Етно мреже и НАЛЕД-а Волета Јовановић изразила је задовољство због реконструисаног простора који је „један од симбола Београда и Србије“.

„Кроз овакав простор постајемо део туристичке мапе. Захваљујемо се Београдској тврђави, граду Београду и бројним институцијама који су нам помогли, али истичемо посебну захвалност министру Весићу који нам је пружио подршку у раду“, додала је Јовановић.

Представник удружења „Бели орлови“ Владимир Благојевић рекао је да то удружење постоји већ 15 година и да кроз бројне радионице подржава очување културне баштине Србије.

„На овај начин пустићемо у светски етар причу о нашем српском средњем веку. Не о бајкама, већ о стварним историјским причама“, додао је Благојевић.

За посјетиоце је отворен и изложбени простор удружења који ће кроз поставку оклопа, оружја и бројних експоната подржати идеју да се Зиндан капија уцрта на мапу туристичких рута.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана