NASA otkrila kakav je objekat iz svemira pao na kuću na Floridi

GS
NASA otkrila kakav je objekat iz svemira pao na kuću na Floridi

NASA je u utorak saopštil da analizira objekt koji je nedavno pao s "neba" na kuću na Floridi. Vjerojatno se radi o krhotini odbačenog dijela s Međunarodne svemirske postaje (ISS).

Alehandro Otero iz Naplesa objavio je na X-u da je neidentificiran predmet 8. marta probio krov i prošao kroz 2 kata kuće, pri čemu je zamalo povrijedio njegovog sina.

Otero smatra da je njegovu kuću pogodio dio teretnog spremnika u kojem su se nalazile stare baterije koji je NASA izbacila s ISS-a 2021. godine. Spremnik je, kako je predviđala agencija, trebao 8. ožujka bezopasno izgorjeti iznad Zemljine atmosfere. 

NASA: Analiziramo objekt

Otero je takođe objavio snimku sa svoje nadzorne kamere na kojoj se čuje kako neki predmet probija krov u 14:34 po lokalnom vremenu. "

Dakle, to je 19:34 UTC, što je u skladu s procjenom Svemirskih snaga o ulasku u atmosferu iznad Zaljeva – 19:29 UTC. Mislim da ste možda u pravu i da se radi o spremniku baterije EP-9",.

Ubrzo se javila i NASA.

"U dogovoru s vlasnikom kuće smo prikupili spomenuti objekt. Analiziraćemo ga u NASA-inom svemirskom centru Kenedi na Floridi što je prije moguće kako bi se utvrdilo njegovo podrijetlo. Dodatne informacije će biti dostupne nakon analize", kazala je NASA u utorak za AFP. 

Ko će preuzeti odgovornost za štetu?

Baterije jesu bile u vlasništvu NASA-e, ali su se nalazile u spremniku koji je lansirala japanska svemirska agencija – što potencijalno komplicira preuzimanje odgovornosti za nastalu štetu na kući. 

Ovo nije prvi put da je "svemirsko smeće" uzrokovalo probleme na Zemlji. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana