НАСА открила какав је објекaт из свемира пао на кућу на Флориди

ГС
НАСА открила какав је објекaт из свемира пао на кућу на Флориди

НАСА је у уторак саопштил да анализира објект који је недавно пао с "неба" на кућу на Флориди. Вјеројатно се ради о крхотини одбаченог дијела с Међународне свемирске постаје (ИСС).

Алехандро Отеро из Наплеса објавио је на X-у да је неидентифициран предмет 8. марта пробио кров и прошао кроз 2 ката куће, при чему је замало повриједио његовог сина.

Отеро сматра да је његову кућу погодио дио теретног спремника у којем су се налазиле старе батерије који је НАСА избацила с ИСС-а 2021. године. Спремник је, како је предвиђала агенција, требао 8. ожујка безопасно изгорјети изнад Земљине атмосфере. 

НАСА: Анализирамо објект

Отеро је такође објавио снимку са своје надзорне камере на којој се чује како неки предмет пробија кров у 14:34 по локалном времену. "

Дакле, то је 19:34 УТЦ, што је у складу с процјеном Свемирских снага о уласку у атмосферу изнад Заљева – 19:29 УТЦ. Мислим да сте можда у праву и да се ради о спремнику батерије ЕП-9",.

Убрзо се јавила и НАСА.

"У договору с власником куће смо прикупили споменути објект. Анализираћемо га у НАСА-ином свемирском центру Кенеди на Флориди што је прије могуће како би се утврдило његово подријетло. Додатне информације ће бити доступне након анализе", казала је НАСА у уторак за АФП. 

Ко ће преузети одговорност за штету?

Батерије јесу биле у власништву НАСА-е, али су се налазиле у спремнику који је лансирала јапанска свемирска агенција – што потенцијално комплицира преузимање одговорности за насталу штету на кући. 

Ово није први пут да је "свемирско смеће" узроковало проблеме на Земљи. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана